ECB utökar sitt stödprogram enligt planerna och börjar köpa företagsobligationer i juni. Samtidigt börjar en allt större del av företagsobligationerna handlas med negativ ränta.
Corp-obligationer börjar ge negativ avkastning
Mest läst i kategorin
Den svaga avkastningen på obligationsmarknaden börjar sträcka sig till segmentet för corp-obligationer. Företagsobligationer till ett värde av 36 miljarder dollar med kort duration ger just nu en negativ ränta och den fallande trenden har ökat sedan den europeiska centralbanken aviserade sitt utökade stödpaket i mars, skriver Financial Times med hänvisning till siffror från Barclays och Markit.
Räntan på korta räntepapper från koncernen som Johnson & Johnson, General Electric och Philip Morris ger nu negativa räntor.
Dessutom har nyligen emitterade obligationer från storbolagen Sanofi och Unilever emitterats som nollkupongare, ett värdeppapper som ges ut under sitt nominella belopp och där hela avkastningen betalas ut på förfallodagen.
Den genomsnittliga räntan på en europeisk företagsobligation med en löptid på tre år har fallit till rekordlåga nivåer och ligger nu 0,38 procent, enligt siffror från Barclays.
ECB:s utökade obligationsköpsprogram har alltså varit känt sedan mars och Danske Banks förvaltningsdivision Danske Invest skriver i en kommentar på egna kunskapssida Investor View att marknaden bedömer att det innebär köp på fem till tio miljarder euro i månaden.
Samtidigt flaggar Danske Invest för att programmet innebär en ökad press på marknaden, att likviditeten skadas samt att det leder till lägre räntor. Lägre räntor innebär i sin tur att investerare tvingas ta all mer risk i jakten på avkastning.
Analytiker Carsten Skau säger i marknadskommentaren att det leder till en högre efterfrågan på det mer riskfyllda high yield- och kreditsegmentet.
– Men i den här jakten på avkastning så ska man vara medveten om att man ökar risken avsevärt, säger han.
I ett sådant läge är det viktigare än någonsin att välja rätt bolag och att som investerare ha en tydlig kunskap om hur mycket risk man får ta i portföljen. Det säger Standard Life Investments Erlend Lochen, chef för global high yield och amerikanska krediter, i en intervju med Realtid.
– Det har varit mycket volatilitet de senaste tolv månaderna och det kommer inte att försvinna. Men volatiliteten är bara en komponent i marknaden, inte hela marknaden. Generellt sett har vi en väldigt försiktig strategi för närvarande.
Krediturval och bolagsanalyser är viktigast för oss, men vi tar även till oss av det som sker på makronivå för att få till portföljen på rätt sätt, säger han.
Den makroekonomiska miljön är svår just nu och teman som Kina, Brexit och Feds agerande kring räntehöjningarnas vara eller icke vara måste tas i beaktande.
Ett område som Standard Life är mycket försiktigt kring är just energi och framför allt olja.
– Vi är väldigt försiktiga när det gäller energi eftersom det är så kopplat till oljepriset och det är något som är svårt att förutspå framöver. Går vi tillbaka till januari eller februari så fanns det en viss uppsida på krediter inom energi men inte lika mycket som i aktier, och dessutom är nersidan ännu större om man gör fel. Vi har varit och är fortfarande underviktade där, det verkar vettigt för oss, säger Lochen.
Sektorer som han gillar desto mer på global nivå är sjukvård samt flygsektorn, där bolagen gynnas av pressen på oljepriset.
Miljön med svaga avkastningar har redan fått investerare att börja ta mer risk, menar Lochen, men samtidigt varnar han också för allt för högt risktagande eftersom det begränsar utrymmet för misstag.
– Med high yield finns möjligheten att få sju procents avkastning och samtidigt får du en bra kreditspread. Men är du för aggressiv kan du hamna för långt ut på riskskalan och just därför är vi försiktiga med energi och krediter med CCC-rating till exempel, säger han.
I likhet med Standard Life lyfter Danske Invest också fram flybolag som en intressant sektor samtidigt som bolaget tipsar om mer inhemskt orienterade sektorer, som bygg- och fastighetssektorn, som "gynnas av en rätt god inhemsk konjunktur och inte är exponerad mot råvaror eller svagheten på tillväxtmarknaderna".
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.