Realtid

"Coronapandemin har inte satt några större spår i fastighetsbranschen"

fastighet
Foto: Jessica Pamp via Unsplash
Torbjörn Isacson
Uppdaterad: 14 juli 2021Publicerad: 14 juli 2021

Coronapandemin har inte satt några större spår i fastighetsbranschen, där en rad bolag nu rapporterat förbättrade siffror för andra kvartalet. Det skriver Realtids Torbjörn Isacson som granskar fastighetsbolagens senaste kvartalsrapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När coronapandemin lamslog världen förra våren störtdök bland annat fastighetsaktierna. Det befarades stor utslagning av både butiker och kontor. Men trots att strukturomvandlingen påskyndats med flera år genom pandemin, så har inte effekten blivit så dramatisk för fastighetsbolagen.

Det här kvartalet har fastighetsbolagen legat först ut att rapportera och det ser ljust ut över hela linjen. Med något enstaka undantag redovisas bättre siffror på de flesta raderna i resultaträkningen, och balansräkningarna har stärkts. Och då är det väldigt god spridning på de bolag som rapporterat, från logistik till kontor, köpcentrum, bostäder, och geografiskt i Öresundsregionen, Göteborg, Stockholm och norra Sverige. Samtliga vd-ord ligger på den positiva sidan, och de orosmoln som fanns i fjol verkar snabbt ha seglat förbi. Det gäller inte minst kontorsmarknaden, där kontorsdöden döms ut.

Samtidigt ligger transaktionsmarknaden på en fortsatt hög nivå. Inte minst har intresset ökat kraftigt för att göra investeringar i de nordiska grannländerna.

”Transaktionsmarknaden ligger på en fortsatt hög nivå. Inte minst har intresset ökat kraftigt för att göra investeringar i de nordiska grannländerna.”

Catellas färska kreditbarometer har i juli ökat, vilket sägs vara en följd av förbättrad kredittillgänglighet och minskade kreditmarginaler. Det är också rekordvolym för utgivna fastighetsobligationer.

Under det andra kvartalet i fjol var det några fastighetsbolag som redovisade sänkta orealiserade värden i sina fastighetsbestånd på grund av oron på marknaden. Det inslaget är helt borta nu, samtliga bolag redovisar mer eller mindre kraftiga värdeförändringar. Främst handlar det om just orealiserade sådana. Även om uthyrningen gått bra för många bolag så har inte minst de redan låga direktavkastningskraven justerats ned ytterligare. Någon större oro för kommande inflation vittnar de släppta delårsrapporterna heller inte om.

Wallenstam

Göteborgsbaserade Wallenstam ökade hyresintäkter, förvaltningsresultat och resultat efter skatt. Hans Wallenstam, som i maj firade 30 år som vd på bolaget, skriver i vd-ordet att ”Jag är väldigt nöjd med resultatet för första halvåret 2021, där alla siffror pekar åt rätt håll.”

ANNONS

”Vår uthyrning går alldeles strålande, vi har en stark efterfrågan på framför allt kontor. Kontorsdöden som det spekuleras i tror jag inte alls på. Sättet vi jobbar på kanske förändras, att vi mer naturligt arbetar hemifrån en del av vår arbetstid, men jag tror att kontoren blir viktigare än någonsin”.

Bolaget har även arbetat med att stärka balansräkningen, och soliditeten ligger nu på 45 procent. I början på juli sålde Wallenstam fastigheter i Uppsala för drygt 1 miljard kronor för att ”frigöra kapital för framtida investeringar.” Köpare var Aberdeen Standard Investments paneuropeiska bostadsfond Asper.

Wallenstam har under andra kvartalet även sålt de sju miljoner återköpta aktier som bolaget kontrollerat, där AMF köpte majoriteten. Kvartalets kursrekord i aktien på 148,80 kronor innebar även att det syntetiska optionsprogrammet som riktats till alla anställda löstes vid 140 kronor.

Mkr

April-juni 2021

April-juni 2020

Hyresintäkter

574

ANNONS

518

Förvaltningsresultat

319

275

Värdeförändring

708

175

Resultat efter skatt

ANNONS

1 099

322

Källa: Wallenstam

Atrium Ljungberg

Atrium Ljungberg, som till stor del äger kommersiella ytor, minskade hyresintäkterna men redovisar ökat förvaltningsresultat. De minskade hyresintäkterna beror främst på att en hyresgäst utnyttjat sin option om att lämna drygt 4 000 kvadratmeter. Enligt Atrium Ljungberg ska bolaget få ett skadestånd för det under fjärde kvartalet.

Vd Annica Ånäs skriver i rapporten att hon tror på en mer normaliserad marknad under hösten med både ökad konsumtion inom fysisk handel och en återgång till kontoren. Annica Ånäs konstaterar också att bostadsmarknaden är mycket stark på företagets delmarknader.

Mkr

April-juni 2021

ANNONS

April-juni 2020

Hyresintäkter

565

579

Förvaltningsresultat

372

256

Värdeförändring

ANNONS

964

279

Resultat efter skatt

1 138

564

Källa: Atrium Ljungberg

Fastpartner

Fastpartner, som har olika typer av fastigheter i främst Stockholmsområdet, lyfte hyresintäkter och förvaltningsresultat en aning, medan de oraliserade värdeförändringarna gick från kraftigt minus till över 1,1 miljarder kronor plus.

ANNONS

Bolagets vd, Sven-Olof Johansson, skriver att ”Den just nu dominerande frågeställningen för oss, likt många andra fastighetsbolag med kontor, är vilka förändringar vi kommer se i höst på efterfrågan av kontor.”

”För små och medelstora företag upplever vi frågan som odramatisk, och i denna kategori har vi sett en stark efterfrågan på lokaler under kvartalet. För större företag är vi mer osäkra, men i de uthyrningsdiskussioner vi har fört under kvartalet har vi märkt en vilja att betala för en högkvalitativ produkt.”

Enligt Sven-Olof Johansson är det i synnerhet stark efterfrågan på lokaler till produktorienterade företag.

”I vissa fall har arbetet med att höja kvaliten på våra fastigheter gjort det möjligt att öka hyresnivåerna med ca 50%.”

Fastpartner har under andra kvartalet fått höjd rating av Moody´s till Baa3, vilket innebär Investment Grade-status.

En kraftig ökning av priser på varor, allt från byggmaterial till elektronik och konsumtionsvaror har höjt vaksamheten på inflationsutvecklingen. Grundscenariot är dock fortsatt låg inflation och låga räntor.

Mkr

April-juni 2021

ANNONS

April-juni 2020

Hyresintäkter

460

445

Förvaltningsresultat

247

242

Värdeförändring

ANNONS

1 119

-175

Resultat efter skatt

1 204

50

Källa: Fastpartner

Catena

Logistikfastighetsbolaget Catena lyfte hyresintäkter, förvaltningsresultat, resultat efter skatt och värdena på fastighetsbeståndet.

ANNONS

Vd Jörgen Eriksson konstaterar att Catenas verksamhet är en av dem som påverkats positivt av de konsumtions- och beteendeförändringar som coronapandemin medfört.

”Samtidigt ser vi att det vore sunt om samhälle och företag också kan ta med några lärdomar från pandemin när vi slutligen kommer ur den. Förutom behov av framtida krisberedskap (vilket också bör innebära fler lagerfastigheter) har vi sett att värdestyrda organisationer har visat sin styrka när omvärlden är turbulent.”

”Framtidens logistiknätverk kommer att ställa helt andra krav på fastighetsägarna utifrån alla aspekter – byggnadsmaterial, byggnadssätt, möjlighet till hållbara transporter, energioptimering, yteffektivitet, kapacitet att klara klimatförändringar, en god arbetsmiljö och förmåga att bidra till fler cirkulära flöden är bara några exempel.”

Mkr

April-juni 2021

April-juni 2020

Hyresintäkter

343

ANNONS

307

Förvaltningsresultat

211

181

Värdeförändring

200

66

Resultat efter skatt

ANNONS

346

180

Källa: Catena

Diös

Norrlandsbaserade Diös jobbar på marknader som under senare tid blivit betydligt hetare än tidigare.

”Självklart påverkas vår marknad positivt av de enorma investeringar och den gröna omställningen av svensk industri som pågår i norra Sverige”, skriver vd Knut Rost.

Diös slår också ett slag för vad som kallas 15-minutersstaden, ”där man gå, cykla eller ta bilen till jobbet på 15 minuter – och dessutom handla mat, gå på café eller restaurang, ta barnen till skolan, njuta av naturen och göra allt annat du vill i din vardag inom samma tidsram”, fenomen som på flera sätt också gynnats under coronapandemin.

”Vi tecknar hyresavtal på allt högre hyresnivåer. En stark utveckling i våra städer, samt att företag vill säkerställa sin positionering i staden, leder till en ökad efterfrågan inom både kontor och urban service. Tillväxten är starkast i de bästa lägena, med lokaler som signalerar varumärke och en stark identitet.”

ANNONS

Diös har under perioden bland annat emitterat en grön obligation på 500 miljoner kronor och köpt en lager- och logistikfastighet i Skellefteå som ligger i direkt anslutning till Northvolts batterifabrik.
 

Mkr

April-juni 2021

April-juni 2020

Hyresintäkter

504

450

Förvaltningsresultat

ANNONS

288

229

Värdeförändring

262

-153

Resultat efter skatt

435

57

ANNONS

Källa: Diös

Platzer

Göteborgsbolaget Platzers vd P-G Persson går ut hårt i sitt vd-ord och konstaterar direkt att ”Ett minst sagt händelserikt kvartal i vårt bolag kan läggas till handlingarna. Vi har gjort näst största fastighetsaffären i Platzers historia, vi har brutit isen genom att göra projektuthyrningar inom logistik, vi har fått en investment grade rating, vi ingår numera i EPRA fastighetsindex och vi har blivit första Large Cap-bolaget att få Nasdaqs gröna aktiestämpel. Samtidigt löper den dagliga verksamheten på i bra takt.”

”I skrivande stund finns ingen statistik att ta del av avseende uthyrningsläget i kvartalet för Göteborg generellt, men min känsla är att trenden med ökade vakanser är bruten och att det är ett mer stabilt läge med efterfrågan på kontorslokaler. För vårt industri- och logistiksegment finns en stark efterfrågan på framför allt nyproducerade logistiklokaler.”

Mkr

April-juni 2021

April-juni 2020

Hyresintäkter

ANNONS

296

286

Förvaltningsresultat

198

172

Värdeförändring

317

11

ANNONS

Resultat efter skatt

416

145

Källa: Platzer

Fabege

Stefan Dahlbo, vd för Fabege, som är stora på kontor i Stockholmsområdet, lyckades glädja aktieköparna med sitt vd-ord, där han talar om en fortsatt stark nyuthyrningsmarknad och är optimistisk inför det tredje kvartalet.

”Nyuthyrningarna har gjorts på bra nivåer, väl i nivå med det vi såg innan pandemin. Det är goda tecken på att den marknad som varit lite ifrågasatt är fortsatt stark. Normalt brukar uthyrningsaktiviteten under tredje kvartalet med sommar och semester vara lägre jämfört med andra kvartalet. Jag är dock optimistisk om att tredje kvartalet i år kommer att bli bättre till följd av de samtal vi för med potentiella kunder.”

Fabege redovisade en positiv nettouthyrning på 20 miljoner kronor under det andra kvartalet.

ANNONS

Samtidigt konstaterar Dahlbo att vakansgraden i beståndet fortsatt är lite hög, men att det inte handlar om några strukturella vakanser utan många små lokaler.

Vad gäller kontoren är Stefan Dahlbo övertygad om att de kommer ha fortsatt betydelse även efter pandemin. 

”Därmed inte sagt att allt kommer bli som tidigare. Vi kommer se mer distansarbete, mindre affärsresande och mer digitala möten. Kunderna kommer säkert att efterfråga fler mötesrum och fler öppna mötesytor. Det kommer inte finnas någon standardlösning, utan alla kunder kommer att hitta sina egna unika lösningar som passar deras organisation och företagskultur.”

Mkr

April-juni 2021

April-juni 2020

Hyresintäkter

715

ANNONS

696

Förvaltningsresultat

369

359

Värdeförändring

1 025

-324

Resultat efter skatt

ANNONS

1 183

-15

Källa: Fabege

Wihlborgs

Det Erik Paulsson-kontrollerade Wihlborgs, som äger främst kontor i Malmö, Köpenhamn, Lund och Helsingborg, redovisar lägre hyresintäkter, driftsöverskott och förvaltningsresultat. Det som höjer siffrorna är orealiserade värdeförändringar.

Det är en rad faktorer som gör att hyresintäkterna minskat – serviceintäkterna har sjunkit under pandemin, bolaget har sålt fler fastigheter än vad som köpts och vakanserna har ökat.

Samtidigt talar Ulrika Hallengren i sitt vd-ord om en hög aktivitet bland befintliga, nya och potentiella hyresgäster, och en positiv nettouthyrning på 36 miljoner under det andra kvartalet. Bolaget konstaterar i rapporten också att åtta av de tio största hyresgästerna är offentligt finansierade, och offentliga hyresgäster står för 24 procent av de totala hyresintäkterna.

Mkr

ANNONS

April-juni 2021

April-juni 2020

Hyresintäkter

739

767

Förvaltningsresultat

443

474

ANNONS

Värdeförändring

210

28

Resultat efter skatt

529

364

Källa: Wihlborgs

 Nyfosa

ANNONS

Nyfosa, som har ”har siktet inställt på pragmatisk tillväxt via förvärv” ökade intäkter, förvaltningsresultat och resultat efter skatt. Stina Lindh Hök skriver i sitt vd-ord att ”Genom Nyfosas första gröna obligation och en riktad nyemission har vi skapat stärkt finansiell beredskap för att kunna agera snabbt när vi hittar rätt affärer.”

Bolaget gjorde under kvartalet bland annat ett större köp i Norrland. I april kom beskedet att Nyfosa ska bygga upp en diversifierad fastighetsportfölj på den finska fastighetsmarknaden tillsammans med Brunswick Real Estate. I början på juli köpte Nyfosa fastigheter i Finland för 2,3 miljarder kronor, där 2,1 miljarder kom från Castellum.

Mkr

April-juni 2021

April-juni 2020

Hyresintäkter

583

493

ANNONS

Förvaltningsresultat

539

248

Exkl. värdeförändring

300

266

Resultat efter skatt

711

ANNONS

249

Källa: Nyfosa

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS