Ökad coronavirusspridning, oljepriskrigets effekter på ekonomin och det djupa börsfallet ger Boris Johnson handlingsfrihet att skjuta upp brexit. Det skriver brexit-experten Rickard Ydrenäs.
Corona bromsar brexit
Mest läst i kategorin
Coronakrisens effekter på den brittiska ekonomin har allvarligt börjat märkas. Bank of Englands sänkta ränta och regeringens stimulanspaketet på 30 miljarder pund i förra veckan lindrade bara temporärt och på en vecka har brittiska börsen, FTSE-index, fallit med drygt 11 procent.
I går kväll kom brittiska regeringen med ett nytt krispaket – det största sen finanskrisen. Finansminister Rishi Sunak lovar göra ”vad som krävs” med nödpaket på 330 miljarder pund, för att hjälpa kämpar företag att hantera ekonomiska problem orsakade av coronavirusutbrottet. ”Jag vill lugna alla brittiska medborgare. Denna regering kommer att ge dig alla verktyg du behöver för att komma igenom detta,” lovade finansministern. Frågan är inte om detta räcker för att förhindra en allvarlig ekonomisk nedgång, recession, utan vad nästa räddningspaket kommer att innehålla.
De tre dagar långa förhandlingarna som skulle ägt rum den här veckan i London med hundra EU-tjänstemän har ställts in. Både tidtabellen för och innehållet i de mycket komplicerade och svåra förhandlingarna påverkas och aptiten för en snabb deal minskar. Parterna står dessutom mycket långt ifrån varandra i kärnfrågor, som exempelvis fiskerättigheter i brittiska vatten. Ett begränsat handelsavtal omfattande till exempel bara varor, som kan liknas vid en hård brexit, skapar ökad osäkerhet, oförutsägbara konsekvenser, ökad byråkrati och stora kostnader.
Min analys är följande: Kraftigt ökad Coronavirusspridning, oljepriskrigets effekter på ekonomin, företag på väg in bankrutt, det djupa börsfallet och skakighet på finansmarknaderna talar för att vi är i början av en global lågkonjunktur och trycket ökar för att den brittiska regeringen tvingas ge upp sin hårdnackade position att inte skjuta upp Brexit. Till och med tidningen Telegraph, en pro-Brexit bastion, öppnar nu dörren till ett uppskjutande.
Sannolikheten för att en brexit skjuts upp ökar för varje dag som går och krisen förvärras. Att ytterligare förstärka krisen genom att spä på den stora osäkerheten som finns på finansmarknaderna vågar inte politikerna. Fokus måste vara på att begränsa effekterna av epedemin. För även om Boris Johnson har egen majoritet i parlament och kan driva igenom ett begränsat Brexitavtal är han inte tondöv inför brittiska företags och London Citys nödrop. Om proppen går ur ekonomin och börsen faller fritt så kan inte Johnson genomföra en brexit. Hans agerande leder i så fall till att han späder på krisen, ännu fler företag går i konkurs, arbetslösheten exploderar och börsen störtdyker.
Osäkerheten är nu så pass stor att det i praktiken blir omöjligt för Boris Johnson att riskera att förvärra krisen ännu mer genom att tvinga fram ett begränsat, snabbförhandlat, frihandelsavtal på kort tid omfattande bara handel med varor eller en hård klippkants-Brexit den sista december. EU-sidan är beredda på att förlänga förhandlingarna och vill inte i detta krisläge pressas i ett ”chicken race” och en oönskad deal med oförutsägbara konsekvenser. EU-sidan vill inte ge Johnson en ”quick fix” för att duka av brexit från bordet.
Sannolikheten för att en Brexit kommer att ske den sista december är därför mycket liten. Det skulle förvärra en redan mycket allvarlig kris, som ingen vet hur allvarlig den kommer att bli. Krisen ger också Boris Johnson ett starkt politiskt argument för att ta sig ur det hörn han målat in sig i när han benhårt lovat att genomföra sitt vallöfte ”Get Brexit done” och infört en lag om att brexit inte kommer att skjutas upp.
Rickard Ydrenäs
Brexit-expert, grundare av kommunikationsbyrån Ydrenas Communications, Brexitpodden och Tullpodden.