Realtid

Conni Jonsson upptaxeras med 124 Mkr

Conni Jonsson, styrelseordförande för EQT. Foto: TT
Conni Jonsson, styrelseordförande för EQT. Foto: TT
Realtid.se
Uppdaterad: 09 jan. 2024Publicerad: 09 jan. 2024

18 EQT-profiler upptaxeras med drygt 600 miljoner kronor för beskattningsåret 2021. Huvudfrågan gäller huruvida carried interest är en kapital- eller tjänsteinkomst.    

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De 18 upptaxeringarna framgår av lika många beslut som Skatteverket tog i mellandagarna, något som först uppmärksammades av nyhetsbyrån Siren.

Bland Skatteverkets argument för att carried interest ska beskattas som tjänsteinkomster är att anställningen varit en grundkrav för att få ersättningen, och för att storleken på ersättningen, till skillnad från kapitalavkastning, inte har något att göra med storleken på den investering som de enskilda riskkapitalisterna har gjort.

Högst upptaxering får bolagets styrelseordförande, Conni Jonsson, hantera. Hans inkomst för beskattningsåret 2021 höjs med 122,7 Mkr avseende ”oredovisad lön – carried interest EQT VII” och 1,1 Mkr för samma sak men för EQT VIII.

De 18 berörda EQT-topparna har alla använt sig av Öhrlings PWC som ombud, bortsett från Conni Jonsson som istället har anlitat Ernst & Young.

Conni Jonssons ombud vid Ernst & Young, Per Holstad, säger till DI att beslutet kommer att överklagas och räknar med övriga upptaxeringsbeslut också kommer att överklagas.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

De spås bli vinnande aktier under 2025

Efter ett utmanande år för biltillverkare ser 2025 desto ljusare ut för fordonssektorn, åtminstone om du frågar Deutsche Bank. Storbanken pekar nämligen ut Tesla och svenska Autoliv (börskurs Autoliv) som nyckelaktier att satsa på. Deutsche Banks analytiker ser särskilt positivt på Teslas position inom självkörande teknik, som väntas bli en avgörande konkurrensfördel under 2025. Missa […]