Realtid

Collector säljer Ventures till NFT Ventures

Marlene Sellebraten
Uppdaterad: 10 sep. 2020Publicerad: 10 sep. 2020

Collector meddelar att bolaget ingått avtal om att avyttra hela sitt innehav i Collector Ventures till NFT Ventures.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Collector har ingått avtal om att avyttra hela sitt innehav i Collector Ventures till NFT Ventures för 330 miljoner kronor på skuldfri basis. Medgrundaren NFT Ventures blir därmed ensam ägare i Collector Ventures. Köpeskillingen finansieras delvis av ett lån från Collector Bank på marknadsmässiga villkor, framgår av ett pressmeddelande.

Collector Ventures bedriver Collectors investeringsverksamhet och har sedan starten 2016 investerat i 28 bolag inom fintech. Transaktionen ska genomföras under det första kvartalet 2021 och förväntas ha en marginell påverkan på Collectors resultat och finansiella ställning.

Collector startade Collector Ventures tillsammans med NFT Venture 2016. Banken avsatte då 100 miljoner kronor i för investeringar i fintech. Målsättningen var att investera i mellan 10-20 startups på två års sikt.

Det var i samband med att Erik Selin tog över som ordförande i början av året som planerna på försäljning kommunicerades för första gången.

– Vi har kommit överens om att inte investera i ventures, sa Erik Selin till Realtid då.

– Vi ska bli tryggare och lättare att förstå. Det är bra att vara tydliga att vi nu ska fokusera på att vara en vanlig bank.

Riskkapitalbolaget Verdane var tidigt ute och visade intresse för portföljen.

– Vi är definitivt intresserade av en dialog med Lena Apler, sa Verdanes partner Staffan Mörndal till DI Digital i januari.

ANNONS

NFT Ventures bildades 2014 med kapital från Bonnier News som bland annat äger Dagens Industri. NFT:s första fond innehöll 200 miljoner kronor och cirka hälften av de pengarna har hittills investerats i 17 bolag, däribland Toborrow, Tessin, Lånbyte och Pensionskraft.

Sedan starten för fyra år sedan har Collector Ventures investerat i en rad startupbolag, de flesta inom fintech. Exempel är Betterwealth, Gimi, Leeroy, Sigmastocks och Wint.

 

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Marlene Sellebraten
Marlene Sellebraten
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]