Realtid

Coeli: "Nej, vi är inte inne i en ny nedgångsfas"

"Vår syn är att marknaderna sedan början av september befinner sig i en konsolideringsfas, inte i en ny nedgångsfas", säger Erik Lundkvist, kapitalförvaltningschef på Coeli. Foto: Coeli
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 29 okt. 2020Publicerad: 29 okt. 2020

"De senaste dagarnas börsoro är inte en början på en ny större börsnedgång," säger Erik Lundkvist, kapitalförvaltningschef på Coeli.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När det under slutet av februari blev allt tydligare att coronaviruset inte längre var ett nationellt kinesiskt problem utan en global angelägenhet föll börserna kraftigt under fyra veckor med start den 24 februari. Börserna vände kraftigt upp från och med den 23 mars som ett resultat av hyperstimulativa centralbanker. Tillsammans med stora statsstöd och kontinuerliga tecken på att utvecklingen av vaccin gick framåt fortsatte börserna att stiga till och med månadsskiftet augusti–september. Börserna, med teknologibolagen i förarsätet, gick så starkt att de bröt igenom tidigare rekordnoteringar.

– Den marknadssyn som vi sedan dess kommunicerat är oförändrad. Vår syn är att marknaderna sedan början av september befinner sig i en konsolideringsfas, inte i en ny nedgångsfas. Vi har förväntat oss att denna konolideringsfas kommer ha stora svängningar på börsen, så stora som plus–minus 15 procent, säger Erik Lundkvist, kapitalförvaltningschef på Coeli.

Under de senaste dagarna har börserna fallit tungt. Antalet nya smittade i Europa har ökat allt sedan sommarsemestrarna gick till ända och människor återgick till skolor och arbetsplatser. Under onsdagen skärpte både Tyskland och Frankrike reglerna kraftigt för att minska smittspridningen.  Hårdare restriktioner väntas i flera länder, då smittspridningen även har ökat kraftig i andra europeiska länder som exempelvis Storbritannien, Spanien och Italien.

Utöver den ökade smittspridningen är det i huvudsak det amerikanska presidentvalet på tisdag samt framtagandet av vaccin som styr börsens utveckling, enligt Erik Lundkvist.

– Bolagens rapporter för de tredje kvartalet har generellt motsvarat förväntningarna, men som väntat har guidningen för 2021 varit sparsam då osäkerheten fortfarande är hög. Utvecklingen av vaccin fortsätter i en imponerande takt och bakslagen har varit få.

Förväntansbilden när vaccin kommer vara tillgängligt för de stora massorna har skjutits fram något jämfört med de mest optimistiska prognoserna för några månader sedan. Utan större negativa nyheter förväntas ett vaccin vara tillgängligt i USA i stor skala under det andra kvartalet och eventuellt något senare i Europa.

– Om utvecklingen är lik traditionella influensavirus kommer det värsta att vara passerat först i februari. Därför är det så viktigt med nya stimulanser, både för att motverka de ekonomiska konsekvenserna av ökade restriktioner och därefter för att bidra till återhämtning under nästa år. EU:s gemensamma krispaket förväntas inte börja ge effekt förrän om några kvartal så därför får vi fortsätta att förlita oss på nationella satsningar ännu en tid, säger Erik Lundkvist.

Sammanvägda opinionsundersökningar och vadslagningsodds ger högst sannolikhet för en blå våg, det vill säga att före detta vicepresident Joe Biden vinner Vita huset och att demokraterna återtar majoriteten i senaten och därmed majoriteten i kongressens båda kamrar.

ANNONS

Bidens reformagenda innehåller bland annat ett kraftigt stimulanspaket på upp mot 3 procent av BNP för 2021. Med demokratisk majoritet i kongressen kommer stödpaketet sannolikt att röstas igenom, tror Erik Lundkvist. 

– Men även om både Biden vinner och demokraterna återtar majoriteten i kongressen råder det osäkerhet om den avgående administrationen kommer godkänna stimulanspaketet redan i år eller om det kommer få vänta tills när den nya administrationen tar över den 20 januari nästa år.

Vad är det vi ser nu? Kommer nedgången att bli långvarig?
– Nej, vår tro är inte att de senaste dagarnas börsoro är början på en ny större börsnedgång. Vår bedömning är att en ny konjunkturcykel startade under krisen i våras och med ett vaccin tillgängligt under nästa år kommer den konjunkturella återhämtningen överraska positivt.

Vad har störst betydelse för utvecklingen just nu?
– Viktigast i närtid är det amerikanska presidentvalet, en blå våg skulle vara positivt för börsen medan ett resultat utan en tydlig vinnare eller Bidens stimulansplaner hindras av en senat dominerad av republikanerna skulle vara negativt.

Hur har ni viktat era portföljer?
– Vi har positionerat för stigande börser och kommer när det bjuds möjligheter att öka aktievikten på tydlig marknadssvaghet och sälja när marknaden utvecklats allt för starkt.

 

 

 

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS