Realtid

Claes Hemberg går in i Götenehus: "Bo-frågan har blivit global"

Claes Hemberg, Götenehus
Claes Hemberg engagerar sig i bofrågan: "Kanske har pandemin satt igång en djupare och mer långsiktig förändring, där städerna inte bara drabbas av butiks- och kontorsdöd, utan även utflyttning?"
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 14 juni 2021Publicerad: 14 juni 2021

"Bostäder har sällan varit en hetare fråga," säger Claes Hemberg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bostadspriserna på lägenheter och villor har sällan rört sig mer överraskande. För ett år sedan var det många som väntade sig en större prisnedgång. Flera lägenhets- och villabyggare var snabba att permittera. Men pandemin gav raka motsatta effekt. Plötsligt ville 10 000-tals svenskar flytta ut, köpa, bygga ut och bygga nytt. Tomter har ofta blivit dubbelt dyrare och vanliga hus mer än så. 

– I höst lär tumultet bli än mer ojämnt. Det syns redan i siffror om utflyttning, råvarupriser, digitalisering, energi, klimat och inflation. Därför börjar bostadsutvecklaren Götenehus och jag ett samarbete; att förklara bo-frågan, säger Claes Hemberg.

Två av tre svenskar äger sitt boende. Och de är rekordbelånade, räntorna rekordlåga och löneökningarna är små.

– Frågan kan därmed snabbt rucka hela landets ekonomi. Det har vi sett tidigare, i krisen 1990 och 2008.

Det var i mars som Götenehus vd Andreas Gustafsson hörde av sig till den oberoende sparprofilen Claes Hemberg.  Han behövde hjälp med att förklara bo-frågan, eftersom han såg att köparna är ofta novisa amatörer, medan säljarna är hårdkokta proffs. 

– Sedan dess har vi diskuterat flera frågor och arbetssätt, som kan stödja svenskarna i bostadsfrågan, säger Claes Hemberg.

Hur ska ni samarbeta?
– Exakt hur vi ska samarbete kommer snart visa sig. I veckan träffade jag alla ledande chefer, vid företagets husfabrik i Götene. Vi diskuterade allt från efterfrågan, hållbarhet, råvarupriser och produktion. Kombinationen Götenehus långa kompetens och min erfarenhet av att analysera och förklara, borde kunna bli ett perfekt par.

Hur mycket har du köpt in dig på?
– Jo, jag har köpt aktier för en stor peng. Men som vanligt max 10 procent av portföljen. Bostadsutvecklare har framtiden för sig. Samtidigt kommer bostads-tumulten fortsätta. Så priserna på aktierna lär också variera en hel del, säger Claes Hemberg.

ANNONS

Nu finns tecken på fortsatta prisuppgångar även under hösten. Samtidigt finns det röster som säger att efterfrågan borde mattas när vi lämnar pandemin allt mer bakom oss. Claes Hemberg är inte så säker.

– Kanske har pandemin satt igång en djupare och mer långsiktig förändring, där städerna inte bara drabbas av butiks- och kontorsdöd, utan även utflyttning? 

– Våra bostäder har aldrig varit så lockande och dyra. Pandemin har verkligen flyttat perspektiven. Dessutom påverkas boendet av stora globala frågor, politik och världsekonomi på ett växande sätt. Bo-frågan har blivit global. Därför finns här så mycket viktigt och spännande att diskutera och förstå. Allt hänger ihop.

Claes Hemberg samtliga innehav/uppdragsgivare idag:
Einride, Aptic, Gofido, Götenehus, Lysa, Altered, Bright Sunday,  

Noterade aktieinnehav:
Avanza, Dustin, Beijer Ref, Storytel, Thule, Veoneer, Kinnevik, Indutrade, Alfa Laval, Trelleborg.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]