Det går riktigt bra för Citi som rådgivare vid nordiska fusioner och förvärv, M&A. Det senaste kvartalet var ett av de bästa någonsin. Men längre fram hägrar en svagare marknad enligt den nordiska investmentbankchefen.
Citi: "Vi är på toppen av cykeln"
En rapport från Mergermarkets över genomförda M&A-transaktioner visar att Citi toppar listan rörande transaktionerna med högst värde i Norden och i Sverige under det första kvartalet. Citi ligger dessutom på tredje plats som rådgivare vid flest transaktioner i Sverige under det första kvartalet.
– Kvartalet har varit ett av våra bästa någonsin i Norden. Vi har starkast momentum bland investmentbankerna i Norden, vilket känns väldigt roligt, säger Lars Ingemarsson, investment bankingchef för Citi i Norden.
– Vi är marknadsledare för säljmandat, vilket har högre kvalitet eller ökad sannolikhet för framgång än för det genomsnittliga köpmandatet. Det är vi väldigt glada över.
Varför är ni marknadsledare?
– Dels har vi haft en medveten satsning på Norden som nu betalar sig. Sedan har vi förmodligen det största lokala teamet bland internationella banker och har väldigt duktiga anställda.
Hur bedömer du marknaden i Sverige och Norden under resten av 2019?
– Vi är på toppen av cykeln. 2017 och 2018 var väldigt starka och jämförbara med tidigare toppen runt 2006-2008. Det känns som att 2019 också kommer bli ett starkt år. Vi har fortfarande en stark pipeline och är positiva inför detta året. Vi har sett en liten avmattning senaste halvåret med volatilitet på aktiemarknaden, betydande geopolitisk risker med brexit och handelskonflikter. Så risknivån är högre än tidigare men det finns väldigt mycket kapital som vill investera i Norden,
– Jag tror att de två stora trenderna bland M&A är att ickenordiska köpare köper nordiska bolag, delvis beroende på värderingar, men även avsaknad av olika slags hinder i Norden som inte finns exempelvis i Kina eller USA. Den trenden tror vi kommer fortsätta. Den andra trenden är att riskkapitalbolagen är väldigt aktiva.
Tror du på trendvändning nedåt efter 2019?
– Vi tror på avmattning av den ekonomiska tillväxten. Däremot finns det strukturella skäl till att vi tror att M&A-volymerna kommer vara fortsatt ganska höga, med köp från ickenordiska köpare. Vid svagare global tillväxt blir det viktigare att köpa tillväxt genom förvärv och vid fortsatt låga räntor kommer förvärv vara ett attraktivt, strategiskt verktyg.
Spelar den relativt svaga svenska kronan en viktig roll i det sammanhanget?
– Valutaeffekten är väl speciellt stark för just Sverige, men det är samma trender i Norden vi ser, med köp från icke nordiska bolag och att riskkapitalbolagen är väldigt aktiva, de har mycket torrt krut i sina fonder.