Realtid

Cirkusen runt Entra – rådgivarna största förlorarna

Entra, Castellum, SBB Foto: TT
Foto: TT
Torbjörn Isacson
Uppdaterad: 16 juni 2021Publicerad: 16 juni 2021

Medan SBB kom ur Entra-affären med en avkastning på 10 procent tappade de finansiella rådgivarna till SBB och Castellum flera hundra miljoner i form av uteblivna intäkter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På måndagen stod det klart att SBB slutgiltigt ger upp försöken att ta över norska Entra, och säljer sina aktier till budrivalen Castellum.

Budstriden kring Entra hade kunnat innebära en guldgruva för rådgivarna. För SBB:s del hade det kunnat handla om mer än 480 miljoner kronor i rådgivningskostnader om budet gått igenom. Den största kostnaden angavs som transaktionskostnader på sammanlagt 261 miljoner kronor. Därtill kom emissionskostnader på 112 miljoner och ”arrangement fees” på 110 miljoner. 

På tisdagen skriver SBB:s grundare och vd Ilija Batljan till Realtid att ”Alla fees för affären var succession fees.”
Det innebär att de inblandade investmentbankerna enbart skulle få betalt ifall uppköpserbjudandet hade lyckats.

Finansiella rådgivare till SBB har varit Goldman Sachs, Citigroup och Arctic Securities. När budet väl var lagt tog SBB dessutom in Norges största bank DNB som rådgivare. 

På advokatsidan, där bland annat Vinge var inkopplat, sker betalningen dock på löpande räkning oavsett utfall. Budgivarna, framför allt Castellum, la dessutom stora summor på annonskampanjer och informationsmaterial.

Castellum angav i sitt prospekt att förvärvskostnaderna skulle kunna komma att uppgå till 200 miljoner kronor plus moms, utan att ge någon närmare information. I delårsrapporten för första kvartalet i år angav Castellum att ”Fjärde kvartalet 2020 belastades med förvärvskostnader om ca 25 mkr hänförligt till Castellums försök att förvärva det noterade norska fastighetsbolaget Entra. Affären genomfördes dock inte, vilket offentliggjordes i februari 2021.”

Castellum hade JP Morgan som huvudrådgivare, där även Danske Bank var finansiell rådgivare. 

Castellum hade även planerat stora fastighetsförsäljningar till Blackstone, som var kopplade till Entraaffären. Men de tilltänkta försäljningarna bantades från 13,1 miljarder kronor ifall uppköpet hade gått igenom till 4.8 miljarder kronor. JP Morgan var finansiell rådgivare även i Blackstone-affärerna.

ANNONS

Castellum är efter måndagens köp av Entra-aktier från SBB näst största ägare i bolaget med 18,2 procent av aktierna. Största ägare är numera Göteborgskollegan Balder med 32,7 procent av aktierna.

Samtidigt som Castellum och Balder var inblandade i en infekterad budstrid med stundtals hård ord inte minst från SBB:s sida så köpte Erik Selin och hans Balder vid flera tillfällen på sig aktieposter från andra stora ägare i Entra.

Castellums storägare och styrelseordförande Rutger Arnhult sa på måndagen till Realtid att Entra, där han tidigare uttalat skepsis emot aktieköpen, har en välskött portfölj med låg belåning och attraktiva låneförutsättningar.

SBB fick drygt 3,1 miljarder kronor för sina aktier. Medan de finansiella rådgivarna alltså ska ha kammat noll så uppges det innebära en avkastning på 10 procent för SBB under innehavstiden från slutet av 2020.

Att SBB:s bud skulle misslyckas stod klart redan i slutet av februari. Bolaget har dock fortsatt köpa Entra-aktier efter det, den 8 mars flaggade SBB upp för ett innehav på 9,1 miljoner aktier, och säljer nu 14,5 miljoner aktier till Castellum. 

Hade SBB:s Entra-uppköp lyckats hade det dessutom vankats nya affärer, där Ilija Batljan talat om att upp till halva portföljen hade kunnat säljas. SBB, som bara de senaste dagarna fortsatt med andra storaffärer, var egentligen bara intresserat av en del av Entras portfölj.
 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Isacson
Torbjörn Isacson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Europas växande energikris – vår nya vardag?

Europas energikris visar inga tecken på att lätta och de stora prisskillnaderna mellan sommar och vinter kan bli ett bestående inslag i européernas vardag. Den gröna omställningen har hittills inte kunnat leverera den stabilitet som energimarknaden kräver. Ett grundläggande problem är det fortsatta beroendet av naturgas, särskilt under vintermånaderna när behovet är som störst och […]