Realtid

Chefer inom bank och finans får höga ledarskapspoäng

Alexandra Drottler är analytiker på Netigate.
Alexandra Drottler är analytiker på Netigate.
admin
admin
Uppdaterad: 27 juni 2019Publicerad: 27 juni 2019

Medarbetarna inom bank- och finanssektorn rankar sina chefer högt inom frågor som att sätta mål, ge feedback och hur bra chefen är på att motivera sina medarbetare. Samtidigt är personalomsättningen hög, visar en färsk undersökning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Cheferna inom bank, finans samt IT-sektorn får höga betyg för sitt ledarskap jämfört med andra branscher. Offentlig sektor och transportbranschen får de sämsta betygen. Det visar den nationella medarbetarundersökningen Sveriges medarbetare 2019. Den har genomförts för tionde året i rad av undersökningsföretaget Netigate. Undersökningen är i år för första gången nedbruten på branschnivå.

– Finansbranschen har relativt hög personalomsättning varför det är viktigt att jobba med både ledarskap och medarbetarskap för att kunna behålla duktig personal. Vi ser att företag inom den finansiella sektorn arbetar mer aktivt med medarbetarundersökningar än den genomsnittliga arbetsgivaren i Sverige, vilket kan vara en anledning till att ledarskapet rankas högre än i övriga branscher, säger Alexandra Drottler, senioranalytiker på Netigate.

Finanssektorn har dessutom minst problem med trakasserier på arbetsplatsen enligt resultaten från undersökningen. Medarbetare inom finans instämmer i högst grad i påståendet att arbetsplatsen är “fri från oönskat beteende, såsom sexuella trakasserier, mobbning, diskriminering eller våld”. Offentlig sektor och transport får bottenbetygen på det området.

Bank- och finans och IT hamnar däremot sist bland de undersökta branscherna när medarbetarna svarar på frågan “Jag försöker alltid göra mitt bästa på jobbet”. Värdet är ändå relativt högt (4,36 på en femgradig skala) men något lägre än övriga branscher. Medarbetare inom vård, omsorg och upplevelsebranschen hamnar i topp. 

Störst problem med stress och frågan om tiden räcker till för arbetet har utbildningssektorn följd av transport- och logistiksektorn.

Över tid är att det enligt Alexandra Drottler mer eller mindre är samma drivkrafter som skapar engagemang på en arbetsplats i dag som för tio år sedan. Det handlar om till exempel ledarskapet, arbetsmiljön, mer spännande arbetsuppgifter och möjlighet till utveckling. 

– Det som är spännande är att vi kan se att allt har blivit lite bättre med åren. Det är en tydlig trend på tio års sikt, säger hon.

Motsägelsefullt nog mår många samtidigt sämre på arbetsplatsen idag. 

ANNONS

– Därför blir det allt viktigare att arbetsgivare inte enbart mäter engagemanget på arbetsplatsen utan även säkerställer ett hållbart sådant. Speciellt de mest engagerade medarbetarna är i riskzonen för olika stressrelaterade problem och kan lätt känna frustrationer på grund av orättvisa situationer om inte arbetsgivaren stimulerar ett hållbart engagemang, säger Alexandra Drottler.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]