Realtid

Centralbankerna rekordköper guld

Ryssland, Turkiet och Kazakhstan har ökat sina guldköp.
Ryssland, Turkiet och Kazakhstan har ökat sina guldköp.
admin
admin
Uppdaterad: 31 jan. 2019Publicerad: 31 jan. 2019

Centralbankernas guldköp på rekordnivåer, 39 miljoner i skatt för Ernstberger, fokusera på vinsten och inte utdelningen och skyll inte allt på arbetsförmedlingen. Det är några av nyheterna i morgonsvepet denna torsdag. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Centralbankers guldköp högsta på 50 år
Bank Ryssland leder länderna som skiftar sina reserver från dollar till guld, skriver Financial Times. Förra året nådde centralbankernas köp av guld sin högsta nivå på nästan ett århundrade, när Ryssland, Turkiet och Kazakhstan ökade sina inköp. Centralbankerna köpte guld för 27 miljarder dollar i guld pådrivna av Rysslands rekordartade nettoköp, enligt World Gold Council. Volymerna nådde 651,5 ton, en ökning med 74 procent mot tidigare år. 

39 miljoner i skatt för Ernstberger 
Allra Alexander Ernstberger, 31, är utsatt för en samordnad aktion för att komma åt honom, säger Allra-profilens försvarare, advokat Carl-Johan Malmberg, skriver Expressen. Samtidigt vädjar Allra-profilen själv om anstånd med att betala in 39 miljoner  i skatt. Alexander Ernstberger har i dagarna överklagat Skatteverkets hårda julklapp som kom en vecka före julafton i form av ett 114 sidor långt skattebeslut. Allra-profilen krävs på 39 miljoner. Närmare 10 miljoner utgörs av skattetillägg.

Budstrid när Altor säljer CTEK
Riskkapital Bilbatteriladdarbolaget CTEK, som gått in på den heta marknaden för laddning av elbilar och där Hans Stråberg är ordförande, är på väg att säljas, uppger källor för Dagens Industri. Säljare är riskkapitalbolaget Altor som ägt CTEK sedan 2011. Försäljningsprocessen är i full gång och intresserade parter fick lämna in indikativa bud före jul med Citi som rådgivare åt Altor. Prislappen kan hamna mellan 1,5 miljarder kronor och 2 miljarder kronor. 

Osunt fokus på utdelningar
Börs Utdelningsfokuset har denna säsong nått nya rekordnivåer, skriver Ulf Petersson i Dagens Industri. Lundin Petroleum har höjt sin utdelning med 236 procent, Volvo med 135 procent och Sandvik och Atlas Copco med 21 procent vardera. Men marknaden verkar ha glömt att till syvende och sist är det vinsten som styr utdelningen och inte tvärtom, vilket i dagens jakt på utdelningar verkar vara bortglömt.

Skyll inte allt på arbetsförmedlingen
Ledare Lotta Engzell-Larsson skriver i DI:s ledare om Cecilia Fahlbergs Arbetsmarknadsutredning, som tillsattes 2016. Fahlberg konstaterar att AF har ett otydligt ansvar och begränsat manöverutrymme. Almega har konstaterat att andelen av alla inskrivna arbetslösa som får ett icke subventionerat arbete har fallit från 12 procent 2007 till 5 procent 2017. Men det behöver inte bero på att AF är inkompetent. De senaste årens stora migration har gjort uppgiften svårare. In i landet strömmar olika stora grupper utan gymnasieutbildning som varken kan svenska eller engelska. Men svensk arbetsmarknad skriker efter högutbildad arbetskraft: dataingenjörer, matematiker, fysiker och lärare. Utredaren förespråkar flera reguljära utbildningsvägar istället för marknadsutbildningar och hon är tydligt skeptisk till privata utförare.

Det behövs en ny ordförande i NCC
Bygg NCC:s resultat för 2018 blev det sämsta hittills och det är nu hög tid att byta ordförande, skriver Magnus Dagel i Dagens Industri. NCC är i det närmaste i kris. Resultatet blev -849 miljoner kronor för helåret 2018. Senaste gången NCC var nära en sådan förlust var 2001 när resultatet blev – 446 miljoner kronor. Förlusten är den största hittills och då sträcker sig DI:s databas till 1980. Det egna kapitalet har krympt till under 3 miljarder kronor och kassaflödet före utbetald utdelning var -1,1 miljarder kronor. Efter rekordförlusten faller skuggan lång över NCC:s ordförande Tomas Billing som varit det sedan 2001 och som borde sett igenom det här.

Fed avbryter räntehöjning
Bank Amerikanska centralbanken avbryter räntehöjningarna eftersom den globala ekonomin saktar ner, skriver Financial Times. Centralbanken lämnar räntorna orörda men signalerar flexibilitet vad gäller att minska sin balansräkning.  Förändringen kommer efter en lång volatilitet som eldats på av olika motstridiga meddelande från Jay Powell, ordförande i Fed. Investerare har anklagat honom för att vara för hausseartad angående konjunkturen och inte tillräckligt flexibel vad gäller planen för att minska balansräkningen. President Trump har själv framfört några av dessa kritiska synpunkter. Ändringarna markerar en betydelsefull ändring i Feds ton till en mer duvaktig sådan – och den kommer trots en stark amerikansk ekonomi. Men Powell menade att ekonomin saktade in på de större marknaderna som Kina, och att osäkerheten ökat vad gäller handelsfrågor och Brexit. Fed väljer en ”vänta och se”- inställning för framtida policy ändringar. Centralbanken lämnade intervallet för räntan oförändrad mellan 2,25 och 2,5 procent. 

Repressalier mot Huawei inte problemfria
Politik Sanktioner mot Huawei kan även drabba andra telekomoperatörer, skriver Financial Times. USA överväger bestraffningar mot den kinesiska giganten som har åtalats för spioneri och handel med Iran.En möjlig väg skulle vara att förbjuda all amerikansk export till Huawei, ett steg Washington försökte mot sin kinesiska statskontrollerade rival ZTE men avbröt efter ett par månader. En annan väg vore att förbjuda alla inköp från Huawei. Detta skulle bara drabba några mindre regionala bolag i USA.  

ANNONS

Andrea Orcel planerar legal strid mot Santander
Bank Tidigare UBS bankmannen har kontaktat spanska jurister efter att banken återkallat hans utnämnande till vd, skriver Financial Times. Orcel, tidigare chef för UBS investmentbank, har kontaktat flera jurister i Spanien för att kunna stämma för kontraktshävande. Han tror att han har ett starkt case eftersom han fick ett avtalsliknandebrev från Santander i vilket den gick med på en kompensation om 50 miljoner euro. Det skulle kompensera den italienske bankiren för vad han skulle förlora i framtida ersättning från UBS. Men Santander drog tillbaka sitt erbjudande efter att banken förstått att det skulle bli ett uppror mot en sådan stor ersättning, inte minst från bankens 4 miljoner aktieägare. När Ana Botín, den arbetande ordförande, presenterar bankens resultat idag kommer säkert flera frågor om detta.

Dubbelt så högt elpris jämfört med i fjol
Energi Vintern har kommit ordentligt till hela Europa vilket leder till en högre konsumtion av el och ett högre elpris. I januari var priserna på samma rekordhöga nivå som i somras, med ett snittspotpris på cirka 55 öre/kWh, och nästan dubbelt så högt som i januari 2018. Alla med rörligt elpris bör hålla koll på elpriset. Det finns risk för ett ännu dyrare elpris i vinter om det kalla vädret fortsätter, säger Jonas Stenbeck, chef Vattenfall Försäljning.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS