Cecilia Repinski, grundare och vd för blockkedjeteknik-baserade hållbarhetsdataplattform, har utsetts till Årets Rising Star på Klara K-dagen. Här är alla förebildspriser för år 2021.
Cecilia Repinski Årets Rising Star – här är Klara K:s alla förebildspriser 2021
Mest läst i kategorin
På jämställdhets- och ledarskapskonferensen Klara K-dagen, som gick av stapeln i 29 november, delades traditionsenligt en rad olika förebildspriser till personer som under året visat på mod, integritet och innovation, har gjort sin röst hörd och tagit en risk för att skapa nytta utanför sig själv och sin organisation.
Nytt för i år delades ut priset Årets Rising Star, i samarbete med Realtid. Vinnaren av priset blev Cecilia Repinski, grundare och vd av Green Assets Wallet, en blockkedjebaserad plattform som gör det möjligt att validera och rapportera hållbarhetsdata på ett transparent och jämförbart sätt.
Motiveringen löd som följande:
”Nu är det dags att avliva myten att marknadsekonomin står i vägen för klimatomställningen. Årets Rising Star är en ung aktör med möjlighet att spela en avgörande roll för att snabba på utvecklingen. Med en vision om en hållbar och välmående framtid tillhandahåller hennes bolag med hjälp av blockchainteknik en plattform där investerare och innovatörer möts så att hållbara projekt kan skalas upp snabbt.”
Även nytt för i år delades ut priset Esset i ESG. Pristagaren blev Telias vd och koncernchef Allison Kirkby.
Motiveringen löd som följande:
”Med stort mod och stor energi har hon lyft bolaget till ett som platsar i en modern aktieportfölj med ESG-profil. Det här är ett ess som är erkänd för att skapa betydande aktieägarvärde och för att bygga och framgångsrikt leda starka team i förändringstider. Ett ledarskap som både imponerar och berör.”
Årets uthållighetspris går till professor Barbro Westerholm
Motiveringen löd som följande:
”Att vara envis och arg låter inte som ett vinnande koncept, men kombinerat med en skarp hjärna, stort rättspatos och en cementerad värdegrund baserad på allas lika värde, blir det oslagbart. I mer än fem decennier har hon drivit förändringar. Ibland med ett pennstreck och ibland genom år av påverkan. Om att aldrig ge upp är inte bara titeln på hennes memoarer, det är en bekräftelse på att uthållighet är en dygd.”
Klara Ks ögonöppnarpris gick till Anna Ardin, författare till boken ”I skuggan av Assange: Mitt vittnesmål”
Motiveringen löd som följande:
”Från en dag till en annan är hennes trovärdighet ämnet som diskuteras över hela världen. Utan att ens veta hennes namn anser sig allt från amerikanska grävande journalister till filmmakare kompetenta nog att uttala sig om sanningshalten i hennes berättelse. Först när förövarens stjärnstatus bleknat nyktrar omvärlden till och tänker om. Rejält frostbiten efter ett decennium i kylan skriver hon en bok om erfarenheten. Naket och självutlämnande beskriver hon hur hennes värld vändes upp och ner på ett sätt som får Kafkas Processen att kännas som en semesterskildring. Den här boken behöver alla läsa. Särskilt den som vill ta sig rätten att ifrågasätta en kvinnas berättelse om övergrepp.”
Årets pingvinpristagare blev ärkebiskop Antje Jackelén.
Motiveringen löd som följande:
”Om det finns något som provocerar fram näthat mer än en kvinna som har både makt och ett budskap, så kan det vara en kvinna som har både makt och ett budskap om kärlek och tolerans. Årets pingvinpristagare bryter inte bara mark genom att vara den första kvinnan på sin position, hon sprider sitt budskap högt och tydligt i en kanal som kräver en alldeles särskild rustning. Twitter. Hatarnas syfte är att tysta och tyvärr lyckades de denna gång. I våras blev situationen ohållbar och hon tvingades lämna plattformen. Tack och lov bara för en kort stund. Nu är hon tillbaka och medan hon kvittrar på erbjuder vi henne en pingvinflock att värma sig i när isvindarna biter för hårt.”