Carnegie Fonder rankas som nummer ett i Prosperas undersökning. "Vi har undvikit att ha uppenbara plumpar som drar ned på helheten", säger Carnegie Fonders vd Hans Hedström som del av svaret på varför Carnegie återigen hamnar i toppskiktet i rankingen.
Carnegie Fonder toppar ranking
Mest läst i kategorin
Prospera har i en undersökning, Fund Distributors & Selectors 2018, tillfrågat 45 svenska aktörer i finansbranschen om sin syn på 24 olika fondbolag. Carnegie Fonder toppar listan och Realtid.se får en pratstund med Hans Hedström, vd på Carnegie Fonder.
I undersökningen utvärderas utveckling, förvaltningsprocessen, säljarnas och förvaltarnas kompetens, fondadministration, produktinformation, hållbarhetsarbete och varumärke.
Som etta i rankingen hamnar Carnegie fonder som följs av C Worldwide på andra plats och Lannebo Fonder på tredje plats. Goldman Sachs och Catella Fonder rankades på fjärde och femte plats.
Carnegie fonder är även det fondbolag som finansaktörerna allra helst rekommenderar till andra investerare.
Hans Hedström, vd på Carnegie Fonder svarar som på vad denna ranking betyder för Carnegie Fonder.
– Det betyder mycket eftersom vi får en bekräftelse på att våra ansträngningar uppskattas.
De senaste åren har Carnegie Fonder hamnat på en andra plats (2017) samt förstaplats (2015 och 2016).
Hans Hedström menar att det självklart får en positiv effekt på affärerna när Carnegie Fonder vid flertal tillfällen placerat sig i toppskiktet på rankingar men menar att det är flera faktorer som spelar in när en investerare väljer vilket fondbolag den går till.
Varför hamnar ni i toppskiktet?
– Det viktiga är att man levererar bra förvaltningsresultat. Det är vad kunden vill ha i slutänden och det är naturligtvis fokus på det. Men det är också viktigt att man ger tydlig och bra information och lägger mycket möda på att på ett pedagogiskt sätt beskriver vår investeringsprocess och investeringsfilosofi och att vi håller oss till den. Det blir ett tydligt löfte till kunden som vi står för. Transparensen ska prägla alla kontakter med oss inte bara med förvaltare utan även med de som jobbar med kundansvar och administration.
– Vi har undvikit att ha uppenbara plumpar som drar ned på helheten.
Hur undviker ni det?
– Vi är inte en jättestor organisation, vilket gör att vi inte behövt bygga upp några hierarkier. Alla sitter nära affären. Om det är något som inte fungerar så är det bordsgrannen som drabbas. Vi känner stor gemenskap för affären.
Hans Hedström kommenterar även läget på börsen och uppger att aktiemarknaden varit stark och skakat av sig den geopolitiska osäkerheten men att det nu verkar som att man tar den på allvar.
– Det finns indikatorer som pekar på att konjunkturen kanske är på toppen eller var på toppen under förra kvartalet, trots att det kommer starka rapporter så är det framförallt de konjunkturkänsliga bolagen som har sett sina aktiekurser sjunka trots att man kommer in med resultat och försäljningar som är bättre än väntat.
– Vi noterade att ganska många aktier börjar se billiga ut igen. Vår uppfattning är att detta inte är början på det stora fallet utan snarare en korrektion och var botten är vet jag inte, men det är nog inte så jättelångt härifrån. Det kommer bli bättre igen. Konjunkturen håller ganska bra fart ett tag till.
Hur har detta påverkat er och fonderna?
– När marknaden går ned, även om vi försöker köpa det som bara går upp, så går fonderna ned iallafall. Aktiefonderna har generellt sett gått ned från toppen. Då sjunker det förvaltade kapitalet. Det har egentligen pågått under en ganska lång tid.
Hans Hedström noterar även att svenskarna har väldigt mycket kapital investerat i Sverigefonder som investerar i svenska aktier, men att den trenden sjunker.
– Man investerar mer i globala produkter. Det behöver inte ha med nedgången att göra. Den amerikanska aktiemarknaden har gått väldigt starkt. De globala fonderna har gått bättre än Sverigefonderna generellt. Den svenska kronan har också fallit och då stiger de utländska fonderna.
Vidare uppger han att kunskapen om sparandet på aktiemarknaden har ökat och det är många som har sparat länge. Carnegie Fonders kunder är långsiktiga och har varit med om många upp- och nedgångar, menar han.
– Vi är inte direkt nedringda av oroliga sparare.
Har ni någonsin blivit det under denna 30-årsperiod?
– Jag började här för 18 år sedan och ganska snart kom IT-kraschen då det var väldiga nedgångar där svenska börsen föll från toppen ned till botten, 67 procent under en tvåårsperiod. Då minns jag att det var många som var oroliga. Vi var inte nedringda men det var mycket samtal. Som tur är hade vi inte så mycket investeringar i IT-bolagen så när dammet hade lagt sig var vi en av vinnarna.
Senaste nytt
Tanka elbil på 3 minuter med batteribyte
Power Swap revolutionerar elbilsladdning
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Ta det cybersäkra före det cyberosäkra
Rusta ditt företag mot de senaste digitala hoten. Börja med att ladda ner vår checklista!