Realtid

Carl Svernlöv: "Jag tröttnar aldrig på Winston Churchill-biografier"

Carl Svernlöv, Baker & McKenzie
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 28 juni 2021Publicerad: 28 juni 2021

Vad har haft störst betydelse för dig i din yrkesroll det första halvåret?
– Det roligaste under första halvåret var presskonferensen i Swedbank-utredningen tillsammans med Göran Persson.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Något som överraskat, person eller händelse – och hur?
– Den överhettade marknaden inom transaktioner och kapitalmarknad. Jag hade väntat mig en gradvis ökning, inte en av de jobbigaste (men samtidigt roligaste) perioderna under mina dryga 30 år i branschen.

Hur ser du på rådande marknadsläge? 
– Med häpnad.

Vilka var de största glädjeämnena och största orosmolnen under första halvåret? 
– Det största glädjeämnet knyter väl an just till det rådande marknadsläget – det är mer tryck i transaktionsmarknaden nu än på många många år. Många av byråerna har slagit i eller håller på att slå i kapacitetstaket och har börjat tacka nej till uppdrag. Orosmolnen är väl om man ska hinna med allt och om personalen orkar.

”Åtminstone jag kommer inte att åka till Frankfurt för det där tvåtimmarsmötet som gör att hela dagen försvinner i transporttid.”

Vilka blir de största glädjeämnena och största orosmolnen under kommande halvåret?
– Ett fortsatt fint orderläge i Baker McKenzie för hösten, samtidigt som det är svårt att rekrytera, särskilt på lite mer senior nivå. Det känns viktigt att alla får ta en ordentlig semester och vila ut inför hösten.

Vad är det viktigaste du lärt dig under pandemin?
– Att det går bättre än man tror rent praktiskt, men sämre än man tror socialt, att jobba på distans.

Vad tror du består efter pandemin (ändrade arbetssätt, arbetsverktyg, tankesätt)?
– Hade du frågat mig för ett halvår sedan hade jag sagt att vi aldrig kommer att gå tillbaka till fulltid på kontoret, men jag är inte längre så säker. Även om vissa (däribland jag) kan jobba mer effektivt på distans, eftersom störningsmomenten minskar, upplever många svårigheter i motivation och mening med arbetet. Man saknar helt enkelt den sociala kontexten. Det är också svårt att handleda nyanställda på distans. Redan innan pandemin hade Baker McKenzie en policy som tillät distansarbete, därför var det väldigt lätt för oss att skala upp de tekniska lösningarna som möjliggjorde det. Men många är trötta på att sitta hemma och stirra in i köksväggen. Jag tror att vi kommer att få en återgång till att det mesta arbetet utförs på arbetsplatsen, men med en ökad flexibilitet och tolerans för de som av olika anledningar inte kan vara på kontoret någon eller några dagar i veckan (eller vissa timmar under dagen). Jag tror även att vi kommer att få ett till viss del minskat resande; åtminstone jag kommer inte att åka till Frankfurt för det där tvåtimmarsmötet som gör att hela dagen försvinner i transporttid. Vi har lärt oss att för många möten kan Zoom eller Teams funka lika bra. Däremot har jag upplevt att det är svårare att komma i mål med komplexa förhandlingar (till exempel inom M&A) om man inte kan ses tvärs över bordet.

Det är ett och ett halvt år kvar till nästa riksdagsval: vilken politisk fråga kommer att ha störst betydelse för finansbranschen samt för din verksamhet?
– Skatterna.

ANNONS

Hur kopplar du av i sommar?
– Det blir en månad på gården i Sörmland med olika projekt men även – förhoppningsvis – lite tid i hängmattan.

Vilket är ditt bästa lästips för sommarläsning?
– Just nu läser jag Erik Larson, The Splendid and the Vile, om Winston Churchill under London Blitz. Jag tröttnar aldrig på Winston Churchill-biografier och Erik Larson skriver medryckande och engagerat. 

Vilken är den bästa bok/fackbok du läst första halvåret som hjälpt dig i ditt yrke eller ledarskap?
– General Stanley McChrystals Team of Teams: New Rules of Engagement for  a Complex World. Trots att boken är skriven i ett militärt perspektiv är grunderna förvånansvärt tillämpliga även på civil verksamhet. Den handlar om hur man kan få grupper inom en organisation att samarbeta bättre och har gett mig en större förståelse för hur olika grupperingar inom en advokatbyrå kan jobba bättre ihop. En av de mest minnesvärda citaten ur boken är ”The squad is the point at which everyone else sucks,” det vill säga ungefär ”Utanför skyttegruppen är alla andra dumma.” Det är mänskligt att i det militära eller civila se den egna arbetsgruppen som den enda vettiga och att ingen annan begriper någonting. Genom att blanda personer ur olika arbetsgrupper eller till och med låna ut personal mellan grupper lär man sig att även de andra grupperna faktiskt är rätt OK. 
I övrigt har det blivit en hel del jordbruksmaskinsmanualer på sista tiden.

Vilken är den bästa bok/fackbok genom tiderna som hjälpt dig i ditt yrke eller ledarskap?
Stephen Covey, 7 Habits of Highly Effective People och i synnerhet begreppet ”sharpening the saw”, det vill säga, vikten av att hela tiden lära sig mer, bredda och fördjupa sitt kunnande trots att vardagen pockar på med akuta uppgifter som måste lösas.

Hur förbereder du dig inför hösten 2021? Vilka frågor blir de viktigaste i din roll under hösten? För din verksamhet?
– Jag hoppas kunna ladda batterierna ordentligt. Tänkte även plöja igenom SOU 2021:18 om bolags rörlighet över gränserna. Det är nästa stora aktiebolagsrättsliga reform. De viktigaste frågorna för mig och för transaktionsgrupperna på Baker McKenzie blir att jobba smart och effektivt för att kunna hantera inflödet på ett sätt som fungerar både för personalen och klienterna.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS