Kapitalförvaltaren Ålandsbanken har redan dragit in kapital till sina två nya institutionella fonder, som finns i två riskvarianter. Modellen med att vara kapitalbevarande i nedgång och värdeskapande i uppgång efterfrågas allt mer i dagens osäkra läge.
“Buy and hold kommer inte fungera framöver”
Mest läst i kategorin
Ålandsbanken ser med bakgrund av den osäkra marknaden en trend där allt fler institutionella investerare väljer att lägga ut stora delar, eller hela sin förvaltning externt. Detta eftersom turbulensen kräver betydligt högre aktivitetsnivå och kunskap och det var också en av huvudanledningarna till att kapitalförvaltaren nyligen lanserade två nya allokeringsfonder riktade enbart mot institutioner, säger Daniel Westlund, senior kundansvarig, till Realtid.se.
– I den komplexa marknad som vi kommer att befinna oss i under överskådlig tid – jag tänker på låga räntor, politisk oro, snabba rörelser i marknaden, högt värderade aktier – krävs det oerhört mycket av den som är förvaltningsansvarig. Om man skall lyckas i förvaltningen kräver det hög aktivitet och kunskap kring alternativa tillgångsslag. Vår bild är att ”buy and hold” inte kommer fungera framöver, det krävs aktivitet.
De två nya fonderna finns i en högrisk- och en lågriskvariant och förvaltas utifrån Ålandsbankens grundfilosofi som är att vara “värdeskapande i uppgång och kapitalbevarande i nedgång”. I en intervju med Realtid.se tidigare i år förklarade förvaltningsteamet det också som “sunt bundförnuft” samt “köp när det är billigt, sälj när det är dyrt”.
Då nämndes även att Ålandsbanken siktar på att bli en ledande förvaltare i Norden med sikte på främst Tier2- och Tier3-kunder på den institutionella sidan, något Westlund uppger den nya fondlanseringen är en stor del av. Portföljen tillåter även investeringar i alternativa tillgångsslag.
Kapital har redan kommit in till produkterna, som lanserades för två dagar sedan.
– Vi kommer ha löpande inflöden i fonderna den närmaste tiden då flera kunder väntat in lanseringen. Vi ser dessutom stor potential då förvaltningsformen ligger i tiden, säger Westlund.
Ålandsbankens aktiechef Albert Haeggström har tidigare även sagt att det under förra årets börsrusning fanns ett för stort risktagande på marknaden och att endast fem till tio procent av aktierna i Sverige inte var övervärderade. Sedan början av det här året är Ålandsbanken i ett fortsatt kapitalbevarande stadie, så även i de nylanserade fonderna.
– Fonderna följer vår marknadsutblick där vi idag har en halverad aktieexponering mot normalt, säger Westlund.