Lannebo får högsta betyg av PRI, världens ledande organisation inom hållbara investeringar.
”Business as usual fungerar inte längre”
Mest läst i kategorin
Det FN-stödda initiativet PRI, Principles for Responsible Investment, betygsätter årligen hållbarhetsarbetet hos ledande finansföretag. Betygen ges på en sexgradig skala där A+ är det högsta möjliga betyget. Lannebo belönas för tredje året i rad med toppbetyget A+ i den övergripande kategorin strategi och bolagsstyrning. Dessutom får Lannebo högsta betyg för det aktiva ägararbetet i aktiefonderna.
– Jag är otroligt stolt över vårt arbete. Det är extra kul då rapporteringen kontinuerligt utvecklas och blir bättre och mer sofistikerad vilket betyder att det blir svårare och svårare att erhålla högsta betyg, säger Maria Nordqvist, hållbarhetsansvarig på Lannebo i en skriftlig kommentar.
Lannebo har de senaste åren successivt utvecklat hållbarhetsarbetet med fokus på ansvarsfulla investeringar och bolagsstyrning. Detta har uppmärksammats av PRI som de senaste fem åren gett Lannebo högre och högre betyg. Toppbetyget 2020 innebär att Lannebos hållbarhetsarbete nu är så bra att ytterligare förbättringar knappt kan fångas upp av betygsskalan.
– Samtidigt så utvecklas hållbarhetsområdet i rasande fart inte minst på EU-nivå med nya direktiv som kommer att kräva enormt mycket av oss som fondbolag, oavsett storlek”, säger Maria Nordqvist.
Varför är hållbarhetsarbete viktigt?
– För att ingen är undantagen eller undkommen. Världen förändras snabbt och bolag riskerar att hamna på efterkälken om de inte anpassar sig till den nya verkligheten. Business as usual fungerar inte längre och bolag utan den insikten vill vi som investerare hålla oss borta från.
Hur tycker du att man som fondsparare ska resonera när det gäller hållbara investeringar?
– Om du tycker att hållbarhet är en viktig faktor eller något du förväntar dig av din förvaltare ska du välja en aktivt förvaltad fond då en indexfond saknar incitament att driva förändring i portföljbolagen. Sedan finns det en del områden du kan titta på där bra aktiva förvaltare sticker ut. Det är oftast de lite mindre fondbolagen där förvaltarna är delägare och själva investerade i sina fonder vilket ger ökat incitament och tydligt sätter förvaltaren i samma båt som spararen.