Realtid

Business Sweden: Mini-boom i ekonomin i sikte

Lena Sellgren, chefekonom på Business Sweden.
Lena Sellgren, chefekonom på Business Sweden.
Realtid.se
Uppdaterad: 31 mars 2021Publicerad: 31 mars 2021

Knappt 40 procent av världens länder väntas vara tillbaka på förkrisnivå 2021 men nästa år stiger andelen till 80 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Business Sweden  har den svenska ekonomin klarat sig förhållandevis väl under pandemin och betydligt bättre än de flesta länderna i Europa. BNP-tillväxten för 2021 väntas bli 4,0 procent och nästa år 3,5 procent. Korttidspermitteringar, omställningsstöd och stöd för sänkta lokalhyror har bidragit till att begränsa fallet i BNP i kombination med att Sverige har undvikit en fullständig nedstängning av samhället.

Varuexporten har utvecklats väl och var redan under hösten tillbaka på förkrisnivå. Samtidigt befarar Business Sweden att Sverige riskerar att drabbas av otakten i den globala återhämtningen, inte minst i Europa där fördröjningar i vaccinationsprogrammen har lett till fortsatta restriktioner och nedstängningar. Det dröjer in på 2022 innan den europeiska ekonomin är tillbaka på förskrisnivå, enligt Lena Sellgren, chefekonom på Business Sweden.

– Knappt 40 procent av världens länder väntas vara tillbaka på förkrisnivå 2021 men nästa år stiger andelen till 80 procent. Tillväxtinjektioner från en expansiv penningpolitik och omfattande stimulanspaket talar dock för att vi har en mini-boom i ekonomin i sikte redan framåt sommaren, säger Lena Sellgren i en skriftlig kommentar. 

– Den ekonomiska skadan av pandemin i Asien är begränsad och Kinas uppväxling lyfter hela regionen. Det stärker naturligtvis regionens position som tillväxtmotor, fortsätter Lena Sellgren.   

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]