Advokatbyrån Delphis partner Agnes Hammarstrand har utsetts till Årets Justitia för sitt jämställdhetsarbete. “Man kan vara delägare på en advokatbyrå samtidigt som man arbetar för ökad jämställdhet”, säger hon till Realtid.
“Business och jämställdhet kan gå hand i hand”
Mest läst i kategorin
Årets Justitia delas ut i samband med Justitiapriset till en person som har gjort insatser för jämställdhet i juristvärlden. Priset syftar till att uppmuntra fler att göra en insats för jämställdhet i branschen och vinnaren utses av en jury. I år tilldelades Agnes Hammarstrand den fina utmärkelsen. Hon är delägare på Delphi och leder verksamhetsgruppen som är inriktad mot Tech & IP i Göteborg.
Hur känns det att ha tilldelats Årets Justitia?
– Det är såklart jättekul, men det känns även märkligt. Jag gör inte detta för att få uppmärksamhet utan för att jag vill förändra. Men uppmärksamheten är såklart bra när den leder till förändring.
Av personer i branschen har Agnes Hammarstrand kallats för allt från ”rabiat feminist” till ”ultraradikal” bara för att hon arbetat för att män och kvinnor ska få samma möjligheter.
– Det har inte varit rumsrent att driva jämställdhetsfrågorna, i vart fall inte ihop med business. Här har jag gått i bräschen för att visa att man kan vara delägare på en advokatbyrå samtidigt som man arbetar för ökad jämställdhet. Business och jämställdhet kan gå hand i hand.
Agnes Hammarstrand berättar att hon är stolt över att hon varit med och normaliserat ämnet “jämställdhet” och att hon drivit igenom konkreta åtgärder för att skapa förändring.
– Det har blivit många luncher på temat jämställdhet. Jag har även lobbat mot beslutsfattare och andra delägare. En annan sak som jag har gjort är att ha mentorsliknande samtal med jurister och advokater.
För att åstadkomma verklig förändring i juristbranschen är det enligt Agnes Hammarstrand nödvändigt att ledande personer på byråerna tar frågorna på allvar och betraktar jämställdhet som en strategisk ledningsfråga. Dessutom behöver man säkerställa att alla medarbetare kan dra fördel av advokatyrkets flexibilitet för att kombinera privatliv och yrke och se över rekryterings- och befordringssystemet så att det är jämställt.
– Vi måste även skapa medvetenhet om underförstådda normer och sluta diskriminera eller utöva härskartekniker. Det ska råda nolltollerans mot oschyssta beteenden, machouttalanden och sexuella trakasserier. Jag tror även det är en fördel om köparna av juridik hjälper oss genom att ställa krav i upphandlingar och vara uppmuntrande. Flera av mina klienter har hört av sig och varit uppmuntrande – det betyder mycket!
Vad inom jämställdhetsområdet intresserar dig mest?
– Undermedvetna fördomar. Till exempel är det inte ovanligt att man undermedvetet dömer en man att inte satsa på karriären bara för att han är föräldraledig eller arbetar deltid. Samtidigt framställs en kvinna som ”pushig” när hon tar plats även om hon egentligen tar lika mycket eller mindre plats än sina manliga kollegor. Våra undermedvetna fördomar är också det området som är svårast att förändra. Därför är det viktigt att vi pratar, diskuterar och synliggör beteenden. Få vill diskriminera medvetet men många gör det undermedvetet.
Hur upplever du att jämställdhetsarbetet inom juristbranschen går?
– Jämställdhetsarbetet går framåt, men för långsamt. För att det ska hända något på riktigt krävs det att frågan även engagerar de manliga medarbetarna.Om inte jag hade haft mina manliga kollegor på min sida hade det mycket svårare att synas i mitt arbete för en mer jämställd bransch.
Agnes Hammarstrand berättar att det är tydligt att ”#Meetoo” och juristernas upprop ”#medvilkenrätt” har drivit på jämställdhetsarbetet.
– Det har blivit rumsrent att prata om jämställdhet och man blir inte lika ifrågasatt längre. Att köra machofasoner och bete sig på ett sätt som inte är förenligt med jämställdhet är däremot inte rumsrent längre. Vi är flera personer som höjer våra röster och vågar prata om jämställdhet. Många advokatbyråer driver ett aktivt jämställdhetsarbete, men än så länge är det för få kvinnliga delägare och chefer. Nu är det upp till bevis!
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.