Burenstam & Partners moderbolag norska Formuesforvaltning har hittat nya huvudägare som värderar verksamheten till nära 3 miljarder norska kronor.
Burenstam har fått nya huvudägare – storägare säljer för 1 miljard
Mest läst i kategorin
Coronaåret 2020 var en ekonomisk uppgång för de flesta av cirka 3 500 norska och svenska kunder på Formuesforvaltning, som specialiserat sig på rådgivning till välbärgade sparare. Var och en av dem hade i genomsnitt drygt 28 miljoner norska kronor i investerbar förmögenhet vid årsskiftet och nettoavkastningen förra året var mellan 8 och 10 procent. Den totala förvaltningen översteg för första gången 100 miljarder norska kronor, Burenstam & Partners inkluderat.
På fredagen tillkännagavs att de internationella investeringsbolagen IK Investment Partners, tidigare Industrikapital ab, och Intermediate Capital Group (ICG) noterade på Londonbörsen köper nära 49 procent av Formuesforvaltning. Priset är hemligt, men enligt Dagens Näringslivs källor kommer de två fonderna att betala en summa som värderar hela företaget till cirka 3 miljarder norska kronor
–Vi har gjort ganska stora förändring under de fyra år som varit. Parallellt med att vi har utvecklat vårt rådgivningsramverk har vi byggt en digital plattform. Rådgivningen är fortfarande i centrum men den digitala plattformen frigör kapacitet och blir en kompletterande kommunikationsplattform både internt och ut mot kunderna, säger Lars Uppsäll, vd för Burenstam & Partners till Realtid.
För Burenstams del kan de nya ägarna bli betydelsefulla just vad gäller utvecklingen av den digitala plattformen.
–Vi har kommit en bra bit på den resan, men det är fortfarande mycket vi vill göra vad gäller den tekniska utvecklingen. Här kommer vi att kunna dra nytta av kompetensen som finns inom såväl IK och ICG som i deras portföljbolag. Vi kommer att få inspiration från andra företag och branscher. Det är den stora uppsidan som jag ser det
Strax före årsskiftet meddelade Burenstam & Partners att bolaget spår fortsatt tillväxt och därför planerar att dubblera antalet anställda till och med år 2025.
Påverkar de nya ägarna er offentliggjorda plan på något sätt?
–Planen ligger fast. Det ökar egentligen bara trovärdigheten – att starka ägare står bakom vår plan att växa.
Ur det norska moderbolaget Formuesforvaltnings perspektiv kan de nya ägarna innebära större möjligheter att expandera.
–Nu finns vi i Sverige och Norge med samma koncept och samma erbjudande. Det här kan öka möjligheterna för oss att etablera oss i ett tredje land, säger Lars Uppsäll.
Fastighetsinvesteraren Petter Neslein har genom Pecunia Forvaltning sålt ut sitt innehav från Formuesforvaltning, och hans andel frigör cirka 1 miljard kronor kontant. Pecunia har varit involverat sedan 2003 och förvaltningsmedlen har ökat från 5 till 100 miljarder kronor under perioden. Det mesta av försäljningspriset idag är därför ren vinst, enligt dn.no.
I Formuesforvaltningens lokaler på Solli plass i Oslo sitter grundare och största privata ägare Ole Jacob Sunde med toppchef Øystein Bø kvar. Båda har följt företaget sedan starten – och kommer att fortsätta som ägare.
Inledningsvis kommer företaget att vara större i Sverige och sedan expandera i andra grannländer.
Parterna undertecknade avtalet i mitten av förra veckan.