Realtid

"Budnivån är rimlig"

Cinnobers styrelseordförande och största ägare Nils-Robert Persson.
admin
admin
Uppdaterad: 14 sep. 2018Publicerad: 14 sep. 2018

Cinnobers ordförande och största ägare Nils-Robert Persson välkomnar Nasdaqs bud på 1,7 miljarder på bolaget. Cinnober-aktien rusar på beskedet. "Jag tycker att det är industriellt intressant och att budnivån är rimlig utifrån min bedömning", säger han till Realtid.se.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På fredag morgon stod det klart att Nasdaq lägger ett bud värt 1,7 miljarder kronor på Cinnober som utvecklar börs- och clearingteknik. Aktien var under fredagen upp med över 28 procent på beskedet.

Styrelsen rekommenderar och ställer sig bakom budet som antas om 90 procent av aktieägarna tackar ja till det.

– Nasdaq har satt en tidsram till mitten av december då alla aktieägare ska besvara huruvida de vill sälja sina aktier eller inte, säger Cinnobers ordförande och största ägare Nils-Robert Persson till Realtid.se.

Nasdaq har aviserat att man avser att låta Cinnober behålla varumärke, personal och lokaler.

Hur ser du på budet?

– Jag tycker att det är industriellt intressant och att budnivån är rimlig utifrån min bedömning, säger Nils-Robert Persson och tillägger att Cinnober har alltid haft svårt att konkurrera på den svenska marknaden där Nasdaq är den dominerande börsspelaren.

Varför är budnivån på 1,7 miljarder rimlig?

– För att vi har investerat i ett stort antal olika affärsmål och för att Cinnober är ett fantastiskt företag. Jag är oerhört stolt över att vi skapat ett bolag som värderas till 1,7 miljarder och att vi åstadkommit helt fantastiska infrastrukturella projekt på fem kontinenter. Cinnober kommer naturligtvis gå stärkt ur det här. Så länge det är bra för bolaget har jag inga problem med en försäljning.

ANNONS

Samtidigt framhåller Nils-Robert Persson att marknaden för handelssystem och börsteknik är under förändring – vilket kräver störra finansiella muskler. Det finns många nya uppstickare på kryptoområdet, samtidigt som Tysklands största börs Deusche Börse bygger liknande system som Cinnober. 

Bolaget har dessutom dragits med lönsamhetsproblem senaste året efter att ha tillväxtinvesterat i tre nya clearing-plattformar: Simplitium, Minium och Irisium. Men nasdaq kan ge de nödvändig draghjälp, tror Nils-Robert Persson.

– De har de nätverken som vi saknar. Och när det kommer till våra nya affärsområden behöver vi ett jättestort säljnät, vilket Nasdaq besitter, säger Nils-Robert Persson och fortsätter:

– Inom vår kärnverksamhet har vi ett hundratal kunder i världen och de har vi full koll på. Men med våra nya affärsområden så opererar vi på en mycket större marknad. Det har varit bra investeringar, men lite svårt att hålla samman dem. Nu har vi sagt att vi ska koncentrera oss på dessa tre plattformar och inte starta så mycket annat.

Är det någon av plattformarna som har större tillväxtpotential?
– Jag ser stor potential i alla tre samtidigt som vi också bygger på Minium med en delvis ny lösning, eftesom bankerna kräver en del nya funktioner.

Peter K. Lenardos tillträdde som ny vd för Cinnober i mitten augusti. Han var dessförinnan bolagets CFO. Som vd har han lovat att vända bolaget till svarta siffror under nästa år.

– Jag har ett stort förtroende för Peter som, givet sin tidigare CFO-roll, har mycket fokus på den finansiella sidan. Han kommer att ta tag i uppföljningsverksamheter och dylikt och garanterat lyckas med sitt uppdrag, säger Nils-Robert Persson.

Veronica Augustsson lämnade vd-posten i Cinnober efter fem år – och totalt 16 år i bolaget. Hon och ordförande Nils-Robert Persson hade inte samma syn på bolagets väg framåt, sa hon till Realtid.se i samband med sin sorti i slutet av sommaren.

ANNONS

Har du någon kommentar till hennes avgång?
– Nej, inte mer än att hon var en duktig vd i nästan sex år och att var ett gemensamt beslut, säger Nils-Robert Persson.

Nils-Robert Persson har varit en del av Cinnober sedan det grundades 1998. Första året  representerade han en aktieägare, men 1999 anslöt han sig som direkt ägare.

– Då var vi bara 5-6 anställda. I dag är vi 350, säger han.

Realtid.se har vid upprepade tillfällen sökt Lars Ottersgård, vd för Nasdaqs affärsområde ”teknikmarknader.

”Vi har inga ytterligare kommentarer utöver det som står i vårt pressmeddelande”, skriver Erik Granström, presstalesperson på Nasdaq Stockholm, i ett mejl till Realtid.se.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]