Realtid

Budgetkris hotar Storbritannien – sjukersättningar skjuter i höjden

Budgetkris hotar Storbritannien – sjukersättningar skjuter i höjden
Kostnaden för brittiska sjukförmåner för arbetsföra personer har ökat med 12 miljarder pund sedan pandemin. (Foto: Unsplash)
Elisabeth Nore
Elisabeth Nore
Uppdaterad: 23 okt. 2024Publicerad: 23 okt. 2024

Befolkningen i Storbritannien är betydligt sjukare jämfört med andra länder. Situationen håller på att utvecklas till en social, medicinsk, ekonomisk och potentiell budgetkris. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kostnaden för Storbritanniens sjukförmåner för personer i arbetsför ålder har ökat från 36 miljarder pund före pandemin till 48 miljarder pund under det senaste budgetåret. 

Enligt prognoser kommer kostnaderna att vara 63 miljarder pund per år under de kommande fyra åren, skriver CNBC.

Unga med psykiska problem

Nya uppgifter visar att de som söker sjukersättning blir allt yngre och att de lider av psykiska problem. 

”Vissa människor väljer helt enkelt att inte arbeta, eller så vet de inte hur de ska söka jobb och prata med folk”, säger Mohammed Khan, en 18-årig murarlärling i Birmingham. 

Tidigare har det lyfts kritik mot Storbritanniens ojämlika utbildningssystem som innebär att många unga halkar efter jämfört med andra länder.

Enligt Liz Kendal, arbets- och pensionsminister Labourregeringen, kommer kraven att öka på arbetsgivarna. 

Ökat 30 procent

ANNONS

”Företagen måste se över flexibiliteten på arbetsplatsen och inse att den nya verkligheten innebär att det finns få potentiella arbetstagare som inte har några hälsoproblem”, säger Kendal. 

Enligt tankesmedjan Institute for Fiscal Studies, IFS, har antalet sökande av sjukförmåner i länder som Australien, Österrike, Kanada, Tyskland, Irland, Nederländerna, Sverige och USA sjunkit – medan antalet sökande av sjukförmåner i Storbritannien har ökat med 30 procent. 

Läs mer: Labours skattereform oroar superrika. Realtid

Enligt rapporten är det framförallt yngre personer som stod för ökningen och att deras anspråk i allt högre grad handlade om psykisk ohälsa. 

Kendel är mindre oroad för de som i dag är arbetslösa, utan mer över den stora grupp som riskerar att hamna utanför arbetskraften framöver.

Läs mer: Kung Charles utskälld i Australien: Inte min kung. News55

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS