Brunswicks tredje fastighetskreditfond uppgår nu till 13,4 miljarder kronor – en rekordhög nivå för en nordisk fastighetskreditfond. ”Vi ser en stark marknadstrend där alltmer kapital allokeras till alternativ finansiering”, säger Pontus Sundin, vd för Brunswick Real Estate Capital.
Brunswicks tredje fastighetskreditfond en av de största i sitt slag i Europa
Mest läst i kategorin
Brunswick Real Estate Capital utökar sin tredje fastighetskreditfond med 1,1 miljarder kronor genom att bland annat svenska vårdkoncernen Praktikertjänsts pensionsstiftelse investerar i fonden.
Tidigare har även aktörer som Folksam och KLP investerat i fonden som i skrivande stund uppgår till 13,4 miljarder kronor vilket gör den till en av de största i sitt slag i Europa.
Bland Brunswicks låntagare återfinns flera välkända noterade fastighetsbolag, däribland Klövern, Castellum och Balder.
– Vi gör affärer med noterade bolag som har en officiell investment grade-rating, men även med familjeägda bolag och fondliknande strukturer, säger Pontus Sundin, vd för Brunswick Real Estate Capital, och fortsätter:
–Vi brukar säga att riskprofilen motsvarar investment grade. I fond nummer två, som är fullinvesterad, har låntagarna i snitt en belåningsgrad på 53 procent och en räntetäckningsgrad på 4 gånger. Vi har också gått igenom en pandemi utan att ha några jobbigare diskussioner med någon av våra låntagare. Det visar ju någonstans att det här är en lågriskprodukt.
Brunswick pratar inte öppet om förväntad avkastning, men fastighetsbolag som Klövern, Castellum och Balder lånar inte särskilt dyrt.
– Våra fonder passar bra för pensionsstiftelser och livbolag – bolag som har långa åtaganden och vill ha säker avkastning. Det vi kan addera till den typen av långivare är att vi kan göra väldigt långa lån med löptider på upp till tio år. Så långa lån erbjuds sällan inom banksystemet eller på den svenska obligationsmarknaden där man typiskt ser löptider på mellan tre och fem år.
Hittills i år har Brunswicks fonder lånat ut över 2,2 miljarder, varav 50 procent är lån kopplade till miljömässiga förbättringsåtaganden med fokus på klimatåtgärder.
Vad är det som lockar låntagarna?
– Vi kan erbjuda diversifiering och lång kapitalbindning – och det är något som kreditvärderingsinstituten premierar. Vi är dessutom en liten organisation, vilket gör oss snabba, säger Pontus Sundin och tillägger:
– Svensk finansieringsmarknad var länge en oligopolmarknad med få aktörer. Så man kan med ganska små medel bidra med ganska mycket värde.
I början på 2000-talet stod bankerna för nästan all finansiering på den svenska marknaden. Efter finanskrisen började fastighetsbolagen röra sig mot kapitalmarknaden.
I dag uppgår den totala kommersiella fastighetsfinansieringsmarknaden till ungefär 1 500 miljarder kronor. Två tredjedelar av det ligger fortfarande i banksystemet – de svenska storbankerna inklusive Nordea. Ungefär en tredjedel ligger i företagsobligationsmarknaden.
Alternativa finansieringskällor som fastighetskreditfonder står fortfarande för en mycket marginell del i Norden.
– Det är vi med tre fonder och ungefär 22 miljarder. Sedan vet vi att det finns några livbolag som gör det här själva och jag uppskattar att någonstans mellan 50 och 75 miljarder kronor kommer från alternativa långivare.
Men när Pontus Sundin funderar på möjligheterna blickar han mot Storbritannien.
– Brittiska banker har dragit sig tillbaka och minskat sin exponering mot fastighetssektorn, och i Storbritannien står alternativa finansieringskällor för cirka 27 procent av totalmarknaden. Det handlar om fastighetskreditfonder som oss, men också om många livpensionsbolag som gör det här själva. Tror man att Sverige kommer att ta efter Storbritannien finns det mycket för oss att göra.
I dag är Brunswick ganska ensam på den nordiska marknaden.
– Vi hör att det pratas i vassen om att det kommer att komma kollegor till oss.
Konkurrenter?
– Ja, konkurrenter. Men jag menar att det finns så det räcker åt alla. Jag tror att det är bra att det kommer fler namn som kan hjälpa till att utveckla marknaden.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.