Realtid

Brexit – ett sällan skådat köpläge

Coelist kapitalförvaltningschef Erik Lundkvist ser positivt på en negativ utgång för Storbritannien i brexit-frågan. Bild: Montage Coeli/Pete Linforth/Pixabay.
Coelist kapitalförvaltningschef Erik Lundkvist ser positivt på en negativ utgång för Storbritannien i brexit-frågan. Bild: Montage Coeli/Pete Linforth/Pixabay.
admin
admin
Uppdaterad: 04 sep. 2019Publicerad: 04 sep. 2019

Mycket talar för att Boris Johnson tvingas till ett omfattande stimulanspaket efter brexit. Det skulle vara ytterst gynnsamt för investerare, skriver idag Coelis kapitalförvaltningschef Erik Lundkvist på Realtid debattsida.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det skrivs mycket om brexit och Storbritanniens nya yvige premiärminister i massmedia. Hur det är mest relevant för dig som investerare? Varför agerar Storbritannien och EU som de gör och vad blir konsekvenserna för konjunkturen och börsen i ett värsta scenario där en avtalslös brexit blir verklighet? Och om det sker – hur kan man tjäna pengar på det?

Premiärminister Boris Johnson har höjt insatserna dramatiskt och både risken för nyval och en avtalslös brexit har ökat. Johnsson har beslutat att upplösa parlamentet den 10 september och fem veckor framåt och det finns flera skäl till detta – utöver att han försöker begränsa parlamentets möjlighet att motarbeta sina motståndare i brexitfrågan. 

För det första skulle Tories – det konservativa partiet – kunna gynnas i ett eventuellt nyval där Johnson kan påvisa att han med alla medel försökt få igenom folkets val att lämna den gemensamma unionen. Johnson hoppas då kunna locka tillbaka röster från Nigel Farages Brexitparti, som bildades i januari. Det blev det största partiet i årets EU-val och pressade tillbaka Tories rejält. För det andra sätter Johnsson ytterligare press på EU att gå med på att omförhandla delar av utträdesavtalet. Räkna med hela havet stormar när arbetet i det brittiska parlamentet återupptas den här veckan efter sommaruppehållet.

EU uppvisar ett imponerande självskadebeteendeDet är en gåta att EU, trots att förslaget fallit tre (!) gånger i det brittiska parlamentet fortfarande tycker att förslaget är det bästa och enda alternativet de har att erbjuda. EU:s beteende ökar risken för ett avtalslöst utträde som skulle skapa stor både politisk och ekonomisk skada för båda parter. 

På grund av ett minskat folkligt stöd agerar de ledande EU-politikerna med allt sämre självförtroende och de verkar livrädda för att Storbritannien kommer lyckas trots utanförskap i unionen. EU verkar vilja göra Storbritannien till ett varnade exempel så att inget annat land ska följa Storbritanniens exempel kosta vad det kosta vill. Priset är, förutom lägre ekonomisk tillväxt för båda parter, framförallt ökad politisk fragmentering av västvärlden i en tid när auktoritära stater som på inget sätt delar vår syn på demokratiska principer är på frammarsch.

Det finns även de inom EU som ser egna vinningar på ett försvagat Storbritannien utanför unionen. Emmanuel Macron, som har trumfen på hand med vetorätt, är en av de som skulle kunna skapa stora vinningar av att göra livet surt för Storbritannien. Han hoppas bland annat kunna locka över internationella banker och andra företag från framförallt London för att skapa både nya arbetstillfällen och skatteintäkter. Utan Storbritannien kommer även Frankrikes makt inom den europeiska unionen öka. Då ökar risken för ökat fokus på fortsatt integration länderna emellan, mot invånarnas vilja, och om möjligt ännu mindre fokus på företagande och strukturella reformer för att öka framtida tillväxt.

Avtalslös brexit = brittisk lågkonjunkturEn sak är klar – om Storbritannien lämnar EU utan ett avtal kommer lågkonjunkturen som ett brev på posten. Den största anledningen är att landets handel med EU står för inte mindre än 21 procent (!) av BNP. En intressant parallell är det pågående handelskriget mellan USA och Kina. Tullarna gör tydliga avtryck på den kinesiska tillverkningsindustrin trots att Kinas export till USA endast står för 3,5 procent av Kinas BNP. Dagen innan brexitomröstningen den 24 juni 2016 kostade 1 brittiskt pund 1,3 euro. Idag kostar det 1,1 euro.

Början på slutet för Förenade kungariketSkulle Storbritannien lämna EU ökar risken betydligt för en ny självständighetsomröstning i Skottland som med bred marginal är EU-positivt. Redan 2014 var stödet ganska svagt för att Skottland skulle fortsätta vara en del av det förenade kungariket, då 55,3 procent röstade för att vara kvar. Opinionsundersökningar visar att en majoritet av skottarna skulle rösta för självständighet om brexit blir verklighet. Skulle Skottland lämna tappar arbetarpartiet, Labour, en stor del av sin väljarbas i det som skulle vara kvar av Storbritannien. Detta skulle medföra att de engelska arbetarstäderna som både röstar Labour och även röstade för brexit ironiskt nog skulle medverka till att högervrida den framtida politiska inriktningen.

ANNONS

Make Britain great againSannolikt är det den nya premiärministerns vilja att tiden på tronen ska bli längre än sin föregångare Theresa May. Vad är det troligaste att han kommer göra och vad kommer det få för effekter på börs och valuta? 

Boris Johnson skulle kunna fortsätta med sin aggressiva stil och sänka skatterna för företag och hushåll, avreglera och göra det enklare för företagen att växa. Trots att landet har dubbla underskott skulle han även kunna dra nytta av det extremt låga ränteläget och låna för att öka investeringarna i exempelvis infrastruktur. Med andra ord använda samma reformer som Trump gjort under parollen ”Make America Great Again”.

Om de brittiska tillgångspriserna rasar i värde efter en eventuellt hård brexit ökar sannolikheten för att Johnson gör en ”Make Great Britain Great Again”.  Kraftiga stimulanser som skulle öka både tillväxten på kort och lång sikt och ett sällan skådat köpläge skulle uppstå. Om det sker kommer jag köpa både pund och brittiska aktier.

Erik Lundkvist, kapitalförvaltningschef, Coeli

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS