Realtid

Branschen enig med myndighetens premiepensionskritik

Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza till vänster. Joakim Bähr, medgrundare och Client Executive hos pensionskonsultbolaget Palmgren & Bähr, till höger.
Anders Frick
Uppdaterad: 23 sep. 2022Publicerad: 23 sep. 2022

Pensionsmyndigheten avråder pensionssparare att betala för rådgivning när det gäller placering av premiepensionen. Detta eftersom det troligtvis inte är lönsamt för pensionsspararen. Och branschen verkar hålla med.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Premiepensionsmyndigheten menar att man sannolikt får en högre pension genom att ha kvar premiepensionssparandet i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa och istället placera årsavgiften för rådgivningen i en global aktieindexfond på ett investeringssparkonto.

Joakim Bähr, medgrundare och Client Executive hos pensionskonsultbolaget Palmgren & Bähr, ser rådgivning som ett viktigt instrument, generellt sett.

– Begreppet rådgivning innehåller mer än bara fondval och kan vara en viktig del i planering och säkerställa medvetna val, men som bekant lider rådgivningsmarknaden av intressekonflikter som kan påverka rekommendationer och exempelvis fondval, säger Joakim Bähr till Realtid.

Enligt Pensionsmyndigheten uppger var femte pensionssparare att man har tagit hjälp av rådgivare när det gäller placering av premiepensionen – men kostnaden för rådgivningen kan alltså vara som att kasta pengar i sjön.

Joakim Bähr lyfter även fram problematiken med aktörer som tar betalt i procent istället för kronor, eftersom det får stor påverkan över tid och i takt med att kapitalet växer.

– Inom premiepensionen finns goda förutsättningar, där finns upphandlade bra alternativ med hänsyn tagen till riskkontroll när individer blir äldre. Behovet och värdet av fondråd isolerat inom premiepensionen är därmed mindre än inom andra sparformer där mer vägledning ofta behövs, säger Joakim Bähr.

Han får stöd av Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, som visserligen tycker att man bör vara försiktig och inte dra alla över en kam – men att han håller med om Pensionsmyndighetens slutsats.

– Det finns en anledning till att man förbjöd exempelvis telefonförsäljning av pensionsrådgivning. Det var en lönsam produkt för ”rådgivarna” men med en mycket tveksam kundnytta. Här bör man även se upp ifall ens husbank kräver att man byter fonder i premiepensionen för att få en bättre bolåneränta, säger Nicklas Andersson till Realtid, och fortsätter:

ANNONS

– Det statliga ickevals-alternativet AP7 Såfa är ett gott alternativ som dessutom har en inbyggd hävstång, vilket bör ge en extra skjuts över tid. Att vara soffliggare kan mycket väl visa sig långsiktigt lönsamt, säger Nicklas Andersson.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS