Realtid

Bråket växer mellan FSN och Procuritas

Sverker Brundin
Uppdaterad: 02 juli 2020Publicerad: 02 juli 2020

FSN kräver kompensation från Procuritas investerare angående konflikten kring glassbolaget Gram.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en skiljedom i Danmark i förra veckan dömdes den svenska riskkapitalfirman Procuritas till att betala tillbaka motsvarande 900 miljoner kronor till norska riskkapitalbolaget FSN Capital. Det efter att Procuritas sålt glassbolaget Gram till FSN 2017. Det visade sig senare att Grams räkenskaper systematiskt hade manipulerats, skriver Dagens Industri, DI.

Men Procuritas skyller på ledningen i Gram och har inte för avsikt att betala FSN. Samtidigt har Procuritas före detta managing partner Tomas Therén hastigt lämnat företaget. Sammantaget upprör det danska investerare, inte minst den danska riskkapitalföreningen DVCA. 

FSN vill ha betalt och även få kompensation från Procuritas investerare. Ett exempel är Spiltan, som har ett innehav på några miljoner kronor. Spiltan tycks inte ha för avsikt att betala några pengar och skriver i ett mejl till DI:

– Vi har ingen insyn i hur Procuritas fonder investerar och deras enskilda affärer. Vi investerade i fonden för över tio år sedan och föredrar nu att investera direkt i olika bolag, där vi har möjlighet att vara aktiva ägare och påverka. Med det sagt är vår uppfattning att Procuritas anser att det inte har funnits något bedrägligt i deras agerande.

Norska Argentum har investerat i både Procuritas och FSN:s Gramfonder. Bolaget säger sig avvakta utfallet av rättssaken.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sverker Brundin
Sverker Brundin
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]