Realtid

"Bra för skattebetalarna att anbuden i offentliga upphandlingar ökar"

Miriam Istner-Byman
Miriam Istner-Byman
Uppdaterad: 18 dec. 2019Publicerad: 18 dec. 2019

Värdet av de upphandlingspliktiga inköpen i Sverige uppgick 2017 till 706 miljarder kronor eller en sjättedel av BNP. Det visar den aktuella rapporten Statistik om offentlig upphandling som ges ut av Upphandlingsmyndigheten och Konkurrensverket.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Varje år annonseras cirka 18 500 offentliga upphandlingar i Sverige. De senaste åren har antalet anbudsgivare per upphandling minskat. Men 2018 sker en liten ökning – från 4,1 till 4,3.

 – Konkurrensverkets och Upphandlingsmyndighetens nya statistik indikerar en positiv utveckling även om det är både för tidigt och för små marginaler för att man ska kunna konstatera ett trendbrott. Min förhoppning är att antalet anbudsgivare per upphandling ökar för att det annonseras allt bättre förfrågningsunderlag. Detta skulle även kunna vara anledningen till att antalet överprövningar fortsätter att minska för fjärde året i rad. Även det är förstås en glädjande utveckling, säger Viktor Hård af Segerstad.

Han arbetar för närvarande som biträdande jurist inom offentlig upphandling och entreprenadrätt vid AG Advokat, men ansluter i februari 2020 till den topprankade advokatbyrån Schjødt (tidigare Hamilton). 

Viktor Hård af Segerstad upplever att en del företag som sedan tidigare har haft full fokus på privata beställare nu i större utsträckning har börjat snegla på den offentliga marknaden. 

– Det offentliga är en trygg beställare med långsiktig betalningsförmåga och ett bra komplement i avtalsportföljen. Särskilt kan detta vara fallet om konjunkturen på den aktuella marknaden börjar att svaja, säger han. 

Vilka blir konsekvenserna av att antalet anbudsgivare ökar?
– Konsekvenserna blir att fler företag vill vara med och konkurrera om de offentliga kontrakten och ramavtalen. Det är bra för samhället och bra för skattebetalarna som vill få valuta för pengarna.

Av rapporten framgår att andelen upphandlingar med bara en anbudsgivare minskar – från 19 till 18 procent. En tydlig trend är också att andelen överprövade upphandlingar fortsätter att minska för fjärde året i rad. År 2014 överprövades 8,1 procent av upphandlingarna. År 2018 är det 6,1 procent. Att andelen upphandlingar med endast en anbudsgivare minskar bidrar enligt Viktor Hård af Segerstad till att mindre seriösa aktörer lättare kan sållas bort. Detta förutsätter dock att de avtalsrättsliga och upphandlingsrättsliga verktygen används på rätt sätt.

Trots att offentlig upphandling under lång tid har utstått relativt hård kritik ser Viktor Hård af Segerstad positivt på den fortsatta utvecklingen inom området. 

ANNONS

–  I takt med att både säljare och köpare blir allt mer medvetna om möjligheter istället för att se begränsningar finns goda förutsättningar för en fortsatt positiv utveckling. Det gäller att också beslutsfattare hos våra upphandlande myndigheter förstår betydelsen av upphandlingsprocessen. Upphandlarna bär ett ansvar för att de upphandlingsdokument som annonseras inte innehåller onödigt krångel. Det räcker inte med att denna förståelse redan finns hos de tjänstemän som dagligen brottas med frågor kopplade till upphandlingsregelverket. De demografiska förändringar samhället står inför kräver också en fortsatt positiv utveckling i detta avseende, allt annat vore ohållbart.   

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS