Realtid

Bosporens pärla

Blå moskén
En utsikt från hotellet som inte är helt fel. Foto: Jens Ekelund
admin
admin
Uppdaterad: 27 maj 2016Publicerad: 27 maj 2016

En kort visit till den euroasiatiska metropolen Istanbul ger mersmak. Den pulserande staden har mer att erbjuda än man kan hinna med under en livstid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Turkiet har länge varit ett av svenskarnas mest populära resmål. Säg den som inte varit i Antalya, Alanya, Side eller kanske Bodrum? Well, turistorter i all ära, men Turkiet har även annat att bjuda på.

För den som vill ha mer än lata dagar med sol och bad kan ett besök i Istanbul rekommenderas. Staden som balanserar på gränsen mellan Europa och Asien. Med sina cirka 14 miljoner invånare (vissa menar dock att det är uppemot 20) kan Istanbul verkligen titulera sig storstad. Den ständiga pulsen gör att Stockholm känns som en sömnig småstad i jämförelse.

Min vistelse inleds med en öl i hippa Cihangir – ett område som lockar ett väldigt blandat klientel. Det är sent på kvällen en helt vanlig onsdag, musiken är hög och det är mycket folk ute. Mycket folk är det för övrigt nästan överallt, jämt och ständigt, ska det senare visa sig. Det är ju inte så konstigt med tanke på folkmängden, så man kan inte vara folkskygg om man vill göra den här stan.

Min vän, som är född i Istanbul, uppvuxen i Stockholm men flyttade tillbaka som vuxen, berättar att det finns otroligt mycket att upptäcka i Istanbul.

– Du kan bo här ett helt liv och ständigt uppleva och se nya saker. Det tar aldrig slut, säger han.

Lite senare är det dags att åka med en av stans gula taxibilar. Till skillnad från de mer kända i samma kulör som rullar på andra sidan Atlanten, är det Fiat modell mindre som gäller här. Taxichauffören har svårt att hitta trots att hotellet ligger i ett av Istanbuls mest kända områden, Sultanahmet, turistområdet nummer 1. Turistfällan som en del kanske skulle säga.

Chauffören stannar på flera ställen, går in och frågar om vägen och ursäktar sig sedan till mig. Kanske är det stadens storlek som gör det svårt att hitta? Efter mycket om och men hittar han rätt i alla fall.

Hotellrestaurangen på nionde våningen bjuder på en fantastisk utsikt över den vackra Blå moskén och ett turkosblått Bosporen. Hotellet ligger dessutom perfekt på en lugn gata. Ostörd nattsömn är inte att förakta. Ändå är det bara några få minuter till några av de mest kända sevärdheterna: tidigare nämnda Blå moskén och dess granne, muséet Hagia Sofia.

ANNONS

Något längre bort ligger Grand Bazaar. En gigantisk inomhusmarknad med 5 000 små butiker. Här pågår ständig kommers sex dagar i veckan och man kan göra riktigt fina fynd om man lärt sig prutandes ädla konst. Det är lätt att gå vilse i basaren på grund av dess storlek, åtminstone i början, men snart lär man sig att hitta.

Fem minuters promenad från den stora basaren ligger Kryddbasaren. Den är betydligt mindre, men lika folkrik, intensiv och mustig. En skillnad är att det är fler lokala besökare än på den stora basaren. Men båda två är helt klart värda åtminstone varsitt besök. Jag skulle säga flera, i synnerhet den stora. Att gå runt där är att bli marinerad i turkisk kultur för ett tag.

Tröttnar man på shopping kan man istället unna sig lyxig massage eller klassisk tvagning på ett hamam. Eller kanske ta en dagstur med båt till de bilfria prinsöarna. Nattlivet i stadsdelen Taksim går inte heller av för hackor med klubbar överallt längs med trånga sidogator. Oavsett vad man väljer eller inte väljer så får man inte missa en djupdykning i den turkiska matkulturen. Det är bara att våga testa det som bjuds. 

Istanbul gifter på sätt och vis ihop Europa och Asien, och det märks på många sätt. Staden är en smältdegel av olika människor; djupt troende och väldigt sekulariserade, välutbildade och outbildade, rika och fattiga. Sida vid sida. Turkarna är inte heller en homogen befolkning, utan består av en mängd olika folkgrupper som sammanblandats.

Det finns dessutom ett betydande antal araber, inte minst som ett resultat av kriget i grannlandet Syrien. Den geografiska skärningspunkten skapar dynamik och verkar utgöra en lockelse på folk. Kanske är det därför stan är så stor?

Att ta sig runt är enkelt, oavsett om man väljer att gå, åka kommunalt (spårvagnarna är moderna och går väldigt frekvent) eller ta taxi. Istanbul har drabbats av terrorbrott på senare tid och därför har antalet turister minskat. Men jag upplever inte staden som otrygg eller farlig. Det finns poliser överallt, till och med i folktomma parker. Säkerheten har högsta prioritet.

Så välj inte bort Istanbul på grund av rädsla. Det vore ett misstag skulle jag säga. Nej, ta en turkish delight och njut.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS