Realtid

Börsen snuvas på spännande case

admin
admin
Uppdaterad: 26 okt. 2016Publicerad: 26 okt. 2016

Budet på Nordnet är förståeligt och smakligt förpackat men på lite längre sikt är det en förlust för den publika aktiemarknaden. Men räkna med att Nordnet kommer tillbaka till börsen igen, men då till en annan prislapp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nordic Capital fortsätter att göra stora affärer i den nordiska finansbranschen. Denna gång som partner till Öhmangruppen och familjen Dinkelspiel som får hjälp att plocka Nordnet av börsen.

Att budet kommer nu är logiskt. Nordnet-aktien har utvecklats betydligt sämre än index i år och verksamheten har det mottigare än tidigare som en följd av låga räntor och lägre courtage per transaktion.

Budet på 37 kronor per aktie innebär en rimlig premie sett till årets nivåer men klart under toppnivåerna från 2015.

Nordnet värderas totalt till 6,47 miljarder kronor. Nordic Capital, som finansierar budet, behöver dock bara lägga upp 2,4 miljarder eftersom Öhmangruppen redan kontrollerar 62,7 procent av aktierna. Dessa byts istället mot aktier i nybildade budbolaget NNB Intressenter.

Går allt enligt planerna ska budet gå igenom i början av nästa år och då väntar tvångsinlösen och avnotering.

Då har Öhmangruppen och Nordic Capital kontroll över en verksamhet som i och för sig står inför en del utmaningar men samtidigt har 545 000 aktiva kunder i fyra länder i Norden och som uppvisade en kundtillväxt med 15 procent den senaste tolvmånadersperioden. Nordnets långsiktiga mål är att växa med 10 procent sett till kundtillväxt och sparandekapital. Redan idag har kunderna satt in 225 miljarder i banken.

Mot bakgrund av att Nordnet har en helt annan kostnadskostym än de traditionella storbankerna är det givetvis siffror som kan få vilken tillväxtsugen ägare som helst att gå i spinn. Även om konkurrensen i banksektorn är stenhård har Nordnet en mycket intressant position och resa framåt. Det är under de kommande fem till tio åren som de verkliga effekterna av omställningen i sektorn kommer att bli synliga.

Den resan får nu minorietsägarna av allt att döma inte vara med på. Tisdagens bud är riggat så att det finns litet utrymme för någon utmanare att göra sig besvär. Öhmangruppen, som består av tre holdingbolag och 17 enskilda familjemedlemmar, har åtagit sig att inte inleda samtal med någon annan intressent.

ANNONS

Nordic Capital har dessutom redan på förhand köpt 4,8 procent av aktierna av fonder inom främst Carnegie och Handelsbanken vilket gör att Didner & Gerge är ensamma på ägarlistan som extern större part. Det gör det svårt att formera ett motstånd. Återstår för någon typ fond typ Elliott Capital att dammsuga marknaden för att ta en egen corner.

Tom Dinkelspiel säger i samband med budet att familjen genom bolag och privat kommer att kvarstå som "långsiktig huvudägare". Att utköpet görs förklaras främst med att Nordnet är i behov av investeringar och att den nya ägaruppställningen gör finansieringen av detta enklare.

En annan faktor är att enskilda personer inom familjen Dinkelspiel smidigare kan kliva av om Nordnet hålls utanför börsen. Nordic Capital lär inte ha något emot att öka sin andel i bolaget. Det är givetvis inte säkert att denna form av delexit kommer att ske men det skulle inte överraska om så blir fallet. Det blir alltså intressant att se hur ägarförhållandena utvecklar sig i NNB Intressenter efter ett framgångsrikt bud.

Man måste dock imponeras av familjen Dinkelspiels vilja och förmåga att navigera på den snabbt föränderliga marknaden. De senaste årens strukturaffärer då man köpt och sålt verksamheter, inte minst försäljningen till Pareto av stora delar av det gamla Öhman, visar att man är redo att ta historiskt smärtsamma beslut för att förbättra positionerna framåt.

Ett par mindre sådana affärer har gjorts bara de senaste månaderna då Nordnet köpt minoritetens aktier i börstjänsten Shareville för 16,9 miljoner kronor samtidigt som Tieto tagit över Emric Partners, som hanterar Nordnets privatlån, från bland annat E. Öhman J:or AB. Bolagsvärdet i den senaste affären var 300 miljoner kronor.

Uppbackade av Nordic Capitas kassa kan man räkna med att Öhmangruppen inte kommer att vila på lagrarna om nya affärsmöjligheter dyker upp framöver. I Nordnet har man en nordisk bankverksamhet som utgångspunkt och som kan utmana på flera flanker. När Nordnet gör comeback på börsen någon gång i framtiden, det är trots allt en naturlig plats för en bank, så kan man slå fast att bolaget kommer se helt annorlunda ut och att det inte kommer att vara mindre.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS