Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, tror på fler uppköpsbud, likt dagens bud på Kappahl och tidigare i år av Oriflame, särskilt när nästa lågkonjunktur kommer.
Bornold spår fler uppköpsbud vid nästa lågkonjunktur
Mest läst i kategorin
Storägaren Mellby Gård har tidigare på måndagen lagt ett bud på resterande aktier i Kappahl och sagt att det finns samordningsfördelar med övriga bolag inom Mellby Gård-koncernen.
I våras lade familjen af Jochnick ett bud på resterande aktier i Oriflame, som också är ett exempel där huvudägaren lagt bud på resterande aktier.
– Pressmeddelandena ser nästan likadana ut. Man pratar om att det är tufft för bolagen, det krävs stora förändringar och då är onoterat en bättre miljö, säger Bornold till Realtid.
– När det gäller Kappahl är det en tuff marknad, en bransch i omställning, det krävs säkert krafttag. Jag kan förstå att Mellby Gård försöker köpa ut bolaget.
En aspekt av budet som Bornold nämner är att sparare sannolikt går miste om möjligheten att ta del av avkastning om turnaround-case, som Kappahl och Oriflame, lämnar börsen och noteras i ett senare skede till betydligt högre värdering.
– Det finns säkert fler bolag som kan gå den här vägen och det finns heller inte brist på kapital från riskkapitalfirmor som är beredda att göra det, säger Bornold.
– Vi har en god ekonomi, de flesta bolagen på börsen går väldigt bra. Uppköp kan accentueras om vi går in i en lågkonjunktur, då lär det dyka upp fler liknande case och vi lär få se mycket mer av det här tror jag.
Bornold tycker att Kappahls befintliga aktieägare bör acceptera budet.
– Det är en rimlig budnivå med tanke på läget. Kappahl har problem, försäljningen i butik går trögt, de har en växande e-handel men den är alldeles för liten.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.