Realtid

Bornold om Castellums drag: "Det är onekligen en fördel att vara stor"

Joakim Bornold, Castellum, Kungsleden
Foto: TT
Annelie Östlund
Uppdaterad: 02 aug. 2021Publicerad: 02 aug. 2021

Castellums bud på Kungsleden kan skapa ett av de största noterade fastighetsbolagen i Europa. ”Det är en fördel att vara stor när det kommer till finansieringen”, säger sparekonomen Joakim Bornold.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fastighetsmagnaten Rutger Arnhult vilar inte på hanen. I våras såg han till att slå ihop fastighetsbolagen Corem och Klövern. Nu lägger han som ordförande i Castellum ett bud på sektorskollegan Kungsleden.

I mars i år förklarade han dessutom att han inte utesluter en sammanslagning av Castellum med Klövern och Corem.

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, menar att det är rimligt att fastighetsbolagen går mot att bli större.

– Hela fastighetsbranschen ser ut att gå den vägen. Och det är fullt rimligt. Det är onekligen en fördel att vara stor – framför allt när det kommer till vilka räntenivåer fastighetsbolagen har möjlighet att låna upp till. Det i sin tur spelar väldigt stor roll för värderingarna av bolagen.

För en kapitaltung fastighetsbransch ligger fokus på att få ned finansieringskostnaderna. Och större storlek ger biljett till den europeiska kapitalmarknaden.

– De stora fastighetsbolagen har gått från de svenska bankerna till den svenska kapitalmarknaden. De största har tagit steget från Sverige till den europeiska kapitalmarknaden vilket innebär bättre tillgång till kapital. Och där kommer Castellum med Kungsleden att befinna sig, säger Joakim Bornold.

Fjärde största noterade bolaget i Europa

Enligt Castellums pressrelease skulle bolagets köp av Kungsleden skapa en fastighetsjätte med ett fastighetsvärde om 157 miljarder. Det skulle göra bolaget till det fjärde största kommersiella, noterade fastighetsbolaget i Europa*. Sammantaget bedöms totala synergier uppgå till 285 miljoner kronor per år.

ANNONS

Som grädde på moset skulle ett förvärv av Kungsleden också lösa problemet med att hitta en ny vd för Castellum. I april i år meddelade nämligen sittande vd Henrik Saxborn att han lämnar bolaget under 2021. Och nu förklarar Castellums styrelse att man – efter genomförandet av samgåendet – kommer att erbjuda Kungsledens vd Biljana Pehrsson och bolagets vice vd Ylva Sarby Westman att bli vd respektive vice vd för det sammanslagna bolaget.

– Det skulle bli en väldigt bra lösning. Biljana Pehrsson har lång erfarenhet och har skött Kungsleden på ett alldeles utmärkt sätt, säger Joakim Bornold.

Rutger Arnhult har tidigare sagt att han inte utesluter en sammanslagning mellan Castellum, Corem och Klövern. Tror du det blir fler sammanslagningar?

– Ja, det kan det nog bli. Nu lär ju den här affären ta mycket kraft. Här har man nog att göra resten av året, säger Bornold.

Utlöser fler affärer

Vad som i alla fall står klart är att ett förvärv av Kungsleden skulle utlösa fler fastighetsaffärer. Castellum skriver i pressreleasen att man planerar att avyttra en fastighetsportfölj ur det gemensamma nya bolaget för att nå en lägre belåningsgrad. Bolaget skriver att målbilden är att ”bibehålla Castellums rating, vilket innebär en faktisk belåningsgrad understigande 45 procent.”

*I termer av fastighetsvärde baserat på senast tillgänglig information per 30 juli 2021. Jämförelsen med kommersiella fastighetsbolag i Norden och Europa exkluderar sådana publika fastighetsbolag som innehar ett huvudsakligt fokus på bostads-, handels-, hotell- eller samhällsfastigheter. 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Östlund
Annelie Östlund
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]