Ingen börskrasch, men däremot en rejäl nedgång – det är vad som väntar aktiesparare under hösten. Det säger sparekonomen Joakim Bornold till Realtid.
Bornold: ”Definitivt tid att balansera portföljen”
Mest läst i kategorin
Stockholmsbörsen backade rejält under måndagen, men det är bara en stilla föraning av vad som lurar runt hörnet. Däremot är grundförutsättningarna för fortsatt tillväxt goda, så någon rejäl börskrasch lär det inte bli – trots skakigheten i exempelvis kinesiska Evergrande. Det säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.
– Någon börskrasch blir det inte, det finns väldigt få saker som pekar på det. Däremot så kan det mycket väl bli en skarpare nedgång. Vi brukar i snitt en gång per år ha en korrektion i marknaden som är kring 10-15 procent. Det var länge sedan sist och det kan mycket väl vara så att den kommer nu, säger Joakim Bornold till Realtid.
”Någon börskrasch blir det inte, det finns väldigt få saker som pekar på det. Däremot så kan det mycket väl bli en skarpare nedgång.”
Han säger att det sannolikt kommer att bli turbulent på börsen framöver, men han har samtidigt ett gott råd att komma med:
– Tycker man att dagens nedgång är svettig ska man dra ner på risken i portföljen redan nu, för den ska tåla betydligt tuffare tider än så här. Jag tror att många sitter på höga andelar aktier efter starka uppgångar och då är det definitivt tid att balansera portföljen. Har du den risk du ska ha så kan du luta dig tillbaka, för mycket talar för att börsen kommer återhämta sig även om det blir stökigt under ett tag framåt, säger han.
För att balansera upp portföljen rekommenderar Joakim Bornold defensiva branscher. Även i svångremstider kommer folk att äta mat, kolla Tiktok på mobilen och vara sjuka.
– Blir det stökigt så kan exempelvis livsmedel, telekom och läkemedel vara bra att öka i portföljen. Vi höjde exempelvis hälsovårdssektorn i våra portföljer under sensommaren, säger han.
Att under snålblåsten istället satsa på kryptovalutor såsom Bitcoin, Ethereum och liknande är däremot inget som han rekommenderar.
– Nej, vi vet inte riktigt hur kryptovalutor kommer röra på sig när det blir stökigt. Historiken är helt enkelt för kort för att ge något svar på hur de korrelerar med övriga marknader. Mycket tyder på att det följer riskvilligheten i övrigt i marknaden och därmed faller när börserna gör det, säger Joakim Bornold.