Realtid

Borg: Sverige står i skottgluggen i upptrappat handelskrig

Sara Johansson
Uppdaterad: 14 maj 2019Publicerad: 14 maj 2019

Anders Borg ser att Sverige står i skottgluggen i ett upptrappat handelskrig, Volkswagen återupptar IPO-planerna för Scania och nytt svindleri skakar Danske Bank. Det är några av rubrkerna i tisdagens morgonssvep.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Borg: Sverige står i skottgluggen i upptrappat handelskrig
Den tidigare finansminsitern Anders Borg tror att Sverige står i skottgluggen när Donald Trump trappar upp sitt handelskrig till att också inkludera bilar och livsmedel, enligt SvD Näringsliv.
– Det är det jag tror kommer hända nu – att Trump kommer att inrikta sig på livsmedel och bilar. Och det är klart att man som i Sverige har sex, sju, åtta, nio stycken av de ledande företagen inom den sektorn då kommer det att spela roll (för svensk ekonomi, red anm), säger Anders Borg till SvD
Han tror att oron för det upptrappade handelskriget är ett skäl till att kronan har rasat.
– Kronan är svag för att det finns ett antal riskmoment i svensk ekonomi, säger Anders Borg till SvD.

Volkswagen återupptar IPO-planerna för Scania
Volkswagen har återupptagit planerna på att börsnotera lastbilsenheten Traton, där bland annat Scania och MAN inryms, enligt Nyhetsbyrån Direkt. Målsättningen är att planen ska sjösättas innan sommaruppehållet, beroende på den fortsatta utvecklingen på kapitalmarknaden.
– Vi har alltid tydligt upprepat vår avsikt att utgöra en IPO. Nuvarande marknadsbedömningar har uppmuntrat oss att ta dagens beslut, sägerstyrelseledamoten Frank Witter i ett pressmeddelande, enligt TT.

Hoist Finance ökar resultatet
Hoist Finance redovisar ett resultat före skatt på 226 miljoner kronor för det första kvartalet 2019, jämfört med 185 miljoner kronor samma period i fjol.
Rörelseintäkterna uppgick till 774 miljoner kronor i kvartalet, jämfört med 684 miljoner kronor. 
Resultatet efter skatt blev 176 miljoner kronor , jämfört med 140 miljoner kronor och resultatet per aktie uppgick till 1:79 kronor, jämfört med 1:59 kronor.
Under kvartalet köpte bolaget fordringsportföljer för 610 miljoner kronor, jämfört med 904 miljoner kronor.

Nytt svindleri skakar Danske Bank
Danske Banks penningtvättsproblem har fram till nu varit fokuserat i Estland men nu avslöjas nya uppgifter som får branschkännare att höja kritiken mot bankens ägare i Danmark, enligt Finans.dk. Under 2016 när banken hade kunskap om de stora penningtvättsproblemen i Estland strömmade det 51 miljoner danska kronor genom en direktörs konto i Danmark till en växlingsbyrå för att sedan försvinna. Chefen var en 23-årig litauisk man som hade upprättat konton i banken utan hjälp från någon anställd på banken. I målet är 17 åtalade i Danmarks mest omfattande momssvindel.
Danske Bank vill inte kommentera den enskilda saken men presschefen Kenni Leth menar att detta inte går att jämföra med penningtvättsskandalen där 1 500 miljarder kronor flödade genom bankens estniska filial under perioden 2007-2015.

Kinneviks danska fintechbolag växer i Sverige
Det danska fintechbolaget Pleo tar in 536 miljoner kronor i en ny kapitalrunda. Med storägare som Kinnevik och Creandum siktar nu bolaget på att öppna kontor i Stockholm, enligt DI Digital. Pengarna ska finansiera produktutveckling, marknadsföring och en fortsatt internationell expansion. Så sent som i maj i fjol tog bolaget in 140 miljoner kronor från bland andra Kinnevik. I den kommande kapitalrundan är även Kinnevik med samt Creanum samt amerikanska Stripes som är ledande investerare, enligt DI Digital.
Pleo affärsidé är att koppla ihop kreditkorten med en app, som automatiskt matchar kvitton med betalningar och låter företagen följa kostnaderna i realtid. Appen kommunicerar också direkt med bokföringsprogram. Målet är att bli marknadsledande, säger grundaren jeppe Rindom till DI Digital.
Pleo har 3 500 företagskunder, vilket är en tillväxt på 133 procent under de senaste tolv månaderna. Tjänsten finns i Danmark, Storbritannien, Tyskland och sedan i november 2018 även i Sverige.
Bolaget har just nu 120 anställda i Köpenhamn och London, men ska kraftigt växa sin personalstyrka till 400 vid slutet av 2020 om allt går enligt plan. I Stockholm är planen att ha 15-20 anställda.

Bitcoin rusar igen
Kryptovalutan bitcoin rusar åter i värde. För första gången sedan förra året är valutan uppe kring 8 000 USA-dollar, skriver TT.
Under 2018 rasade kryptovalutan från 20 000 dollar till bara drygt 3 000 dollar. Men på senare tid har den stadigt stigit, vilket bedömare bland annat förklarar med ökad riskaptit på marknaden, enligt TT.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS