De kvinnor som utnyttjades i den stora bordellhärvan på 1970-talet får inget skadestånd.
Bordelloffer nekas skadestånd
Mest läst i kategorin
JK hänvisar i sitt beslut till preskriptionstiden, men finner ingen anledning att betvivla att flickorna utsatts för ”en stor mängd sexualbrott”.
De blev offer för de dåtida brotten otukt med barn och förförelse av ungdom. Justitiekanslern bedömer att utredningen om otukt med barn borde ha drivits längre och tagit sikte på åtal. Men att utredningen aldrig ledde till åtal innebar sannolikt inte ”ett skadeståndsgrundande fel”, skriver JK i sin bedömning.
JK:s intryck är vidare att åklagarna inte nog prövade möjligheten att få en eller flera personer fällda för förförelse av ungdom. Men inte heller det bedöms vara skadeståndsgrundande.
– Förklaringen var att man bedömde att man inte skulle ha kommit i mål med ett åtal mot de misstänkta personerna och därför rör det sig inte om något allvarligt fel från statens sida, säger JK.
JK har inte heller funnit något stöd för att det förekommit några otillbörliga påtryckningar på åklagaren, eller någon mörkläggning.
En av kvinnorna, Eva Bengtsson, är inte förvånad när TT ger henne det negativa beskedet.
– Det var väntat, men jag tänker gå vidare, säger hon. Jag tycker de här männen borde träda fram.
Hon är besviken på rättssystemet och att saken är preskriberad.
– Det borde inte finnas preskriptionstid på en sådan här sak. De här männen är pedofiler. Vi var 13-14 år när det här hände. Det skulle inte accepteras i dag.
Hur hon ska driva saken vidare tänker hon diskutera med sin advokat.
Det var i maj 1976 som en bordellmamma greps i Stockholm, misstänkt för grovt koppleri. Det blev starten på den så kallade bordellhärvan. Polisen hade spanat mot bordellen en längre tid och upptäckt att flera av kunderna var kända politiker. I en stort uppslagen artikel i november 1977 hävdade Dagens Nyheter att den tidigare justitieministern Lennart Geijer var en av kunderna.
Bakgrunden till uppgifterna var en promemoria där rikspolischefen Carl Persson ska ha berättat för dåvarande statsminister Olof Palme om politikernas besök hos bordellmamman och att Lennart Geijer fanns bland namnen. Att politiker umgicks med de prostituerade ansågs vara en säkerhetsrisk eftersom personal från utländska ambassader också uppgavs finnas bland bordellens kunder.
Olof Palme dementerade kraftfullt uppgifterna i DN och anklagade tidningen för grovt förtal. Tidningen tvingades ta tillbaka uppgifterna och be Geijer om ursäkt.
Det visade sig senare att journalisten Peter Bratt i stort sett hade rätt i sin artikel, även om vissa detaljer inte stämde. Genom åren har det spekulerats i vilka politiker och andra kända personer som besökte bordellen.
Justitiedepartementet konstaterar att JK nu utrett frågan om skadestånd. Departementet anser att det efter JK:s beslut inte har anledning att vidta några ytterligare åtgärder, låter justitieminister Beatrice Ask hälsa via sin pressekreterare.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.