Regeringens aviserade bankskatt som ska träda i kraft 2022 ska omfatta en begränsad krets av bolag snarare än bredare för finanssektorn, säger finansmarknadsminister Per Bolund.
Bolund: Bankskatten ska omfatta begränsad krets
Mest läst i kategorin
Detaljerna för bankskatten, som ska finansiera en försvarssatsning, inklusive vilka som ska omfattas och hur skatten ska tas ut, är ännu inte färdiga.
Hur ska bankskatten utformas? När ska beslut om detta fattas?
– Vi håller på med ett arbete på finansdepartementet med att utforma den här skatten på ett lämpligt sätt, säger Per Bolund till Realtid.
Han tillägger att den metoden som kommer att användas behöver få ett godkännande på EU-nivå bland annat med tanke på synkronisering med statsstödsregler.
Vad är din syn på utformning av bankskatten?
– Det kommer inte vara på det sättet som det fanns ett förslag under förra mandatperioden som var en ganska bred skatt riktad mot en ganska stor del av finanssektorn och som också var kopplad till personalen och personalkostnader.
– Tanken är att det ska vara snävare, riktat mot bankerna i Sverige som har dels gjort väldigt starka affärer och går med stora vinster men som också fått skattesänkningar när vi har sänkt bolagsskatten i Sverige.
Hur avgränsar ni vem som omfattas av skatten?
– Tanken är att det ska vara en ganska begränsad krets av företag. Det är för tidigt att svara på den exakta avgränsningen i dagsläget eftersom det är ett arbete som pågår, men ambitionen är att det inte ska vara en bred krets av bolag.
Har du idag en uppfattning om till exempel fintechbolag kommer att omfattas?
– Fintechbolag är en ganska bred grupp av företag med olika förutsättningar. Men det finns inget intresse att beskatta bolag som är i uppstartsfas, bygger på nya innovationer och lösningar för att hitta en bättre fungerande finansmarknad, säger Per Bolund, som tillägger att det är mer etablerade bolag som är i åtanke.
Kan en bankskatt innebära sämre konkurrenskraft för svenska banker gentemot utländska banker?
– Det ser jag ingen risk med utan vi pratar om 5 miljarder och de stora bankerna har gjort vinster på över 100 miljarder sammanlagt under de senaste åren, det är ändå en begränsad effekt för banksektorn som helhet. Det finns skatter i finanssektorn i många av de andra länderna omkring oss.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.