Avskaffandet av revisionsplikten har ökat ekobrotten, enligt EBM. Bolagsverket som fått svårare att identifiera målvakter har dock kommit på en ny metod att komma åt dem.
Bolagsverkets nya metod att komma åt ekobrott
Mest läst i kategorin
Henrik Lundin, strategisk ekorevisor på Ekobrottsmyndigheten, uppger för Sveriges Radio, Ekot, att det blivit svårare att upptäcka målvakter efter att revisionsplikten slopades för mindre aktiebolag 2010.
– Avskaffandet av revisionsplikten har inneburit att möjligheten att utan insyn driva ett företag har ökat och då ökar också risken för ekonomisk brottslighet. I dag finns det ingen som helst kontroll på styrelseledamöter på aktiebolag som har en omsättning under tre miljoner eller har ett lågt antal anställda, säger Henrik Lundin till SR Ekot.
Han uppger även att aktiebolag som drivs utan personligt ansvar bör man ha bättre kontroll på, någon form av grindvakt eller väktare.
– Det här är trots allt ett problem för hela näringslivet om vi har oseriösa bolag, säger Henrik Lundin till SR Ekot.
Bolagsverket som är den första myndighet som kommer i kontakt med de aktuella företagen har nyligen börjat använda en enkel metod mot ekobrotten.
Helene Thorgren, chef för Bolagsverkets avdelning för företagsregistrering, uppger att myndigheten har börjat begära kompletteringar som styrker den misstänkta målvaktens identitet när man misstänker att en målvakt är på väg att registreras. Hon uppger att att det är vanligt att man inte går vidare med ärendet då eftersom de kriminella som styr företagen inte alltid har tillgång till målvaktens identitetshandlingar.
När inte identiteten kan säkerställas så avskrivs ärendet av Bolagsverket och då registreras inte målvakten som styrelseledamot och då blir det svårare att använda bolaget till att begå skattebrott eller kreditbedrägerier.
Hon uppger samtidigt att det är svårt att upptäcka målvakter, dels beror det på lagstiftningen men dels också för att brottslingarna arbetar på nya sätt.
– Tidigare kunde man använda målvakter många gånger och då blev namnen kända för oss, även om vi inte har möjlighet att registrera vilka som är misstänkta målvakter, säger Helene Thorgren till SR Ekot.
Bolagetsverket får nämligen inte föra register över misstänkta målvakter.
Hon uppger vidare att det har utvecklats så att man endast använder målvakter några gånger, vilket gör det svårare att hitta ett mönster i målvaktsanvändningen i dag.