Nasdaq storsatsar på tekniken bakom bitcoin. "Finns stor potential och vi har redan blockkedje-lösningar för privata aktiemarknaden."
"Blockchain kan spara 100-tals miljarder dollar"
Mest läst i kategorin
Storbankerna fick nyligen upp ögonen för blockchain som ligger bakom virtuella valutan bitcoin. Men Nasdaq ligger långt för. Redan för två och ett halvt år sedan intresserade man sig för den virtuella valutan.
Då fördes diskussioner om att ge sin in i bitcoin-marknaden, berättar Fredrik Voss, vice president för Nasdaqs blockchain innovation-avdelning i New York.
— Men ganska snabbt kom vi till insikt att "ja bitcoin är intressant och en ny spännande tillgångsklass — men det som verkligen är intressant är den underliggande teknologin", säger han.
Nasdaq ser stor potential i blockchain som kan medföra kostnadsbesparingar, olika typer av effektiviseringar samt frigöra kapital som sitter fast i processer, såsom motpartrisk-säkerhet.
— Konsultrapporter uppskattar att om tekniken utnyttjas till max kan den leda till effektivitetsökningar värda 10-tals om inte 100-tals miljarder dollar på global basis. Så det finns en stor potential i blockchain om man lyckas implementera den i stor skala, säger Fredrik Voss.
Enligt Voss används blockkedjor med fördel för registrering och överföring av digitaliserade tillgångar.
— Det kan vara värdepapper och pengar men också en röst eller valfri intellectual property-enhet. På Nasdaq är vi dock främst intresserade av om tekniken kan ha positiv påverkan på kapitalmarknader, betalningar och settlements.
Hur arbetar Nasdaq med blockchain?
— Vi har börjat implementera tekniken. Den är ute ur labbet så att säga. Vi har redan lösningar för privata aktiemarknaden i USA och vi tillhandahåller bland annat en produkt som heter LINQ. LINQ-lösningen ersätter dagens pappersbaserade system för aktier i privata bolag i USA.
I dag skapar privata bolag i USA fysiska aktiebrev och när en investerare betalar sin aktieandel så får denne ett papper som utgör beviset för investerarens ägarandel i bolaget.
— Denna fysiska administration ökar risken för att bolaget ska tappa kontroll över vem eller vilka som äger bolaget. Det är också ett system som öppnar för förfalskningar och aktiebreven kan även komma bort, förklarar Voss.
Men med LINQ emitteras värdepapper i blockkedjetransaktioner istället för i pappersformat.
— Det är ett nytt legalt sätt att skapa en blockchain-representation instans som upprätthåller äganderätten. Vi har inte behövt återskapa juridiska enheter, såsom värdepapperscentraler, utan det sker med hjälp av ett blockchain-protokoll. Så inga legala mellanhänder behövs. Den enda mellanhanden är blockkedjan, säger Fredrik Voss.
I Sverige finns det dock book entry-system som visar vilka som äger vilka bolag — men det tillhandahålls via ett centralt register som sköts av en trejde part. Blockkedje-tekniken eliminerar alla mellanhänder, enligt Voss. Tekniken kan även användas för att genomföra digitala omröstningar på bolagsstämmer. Nasdaq bygger just nu en lösning för det i Estland.
— Syftet är att man ska slippa vara i lokalen. Och om man använder sig av ett ombud så kan man med tekniken ge en lösning till ombuden där de kan visa för sina kunder att de röstat i enlighet med de instruktioner de fick. Det är inte helt lätt att bevisa med dagens teknik.
Vad finns det då för risker med tekniken? Voss menar att det är svårt att svara på eftersom den inte är testad i större skala än. Men han ser ändå vissa utmaningar.
— Vi måste ha en säker lösning för de delar av blockchain-tekniken där det demonstreras för parterna i en blockkedja vad de har för tillgångar i kedjan. Det handlar om att till exempel säkerställa att ingen annan kan stjäla din tillgång och så vidare. Det läggs ned mycket tid och resurser för att skapa säkra lösningar för det.
Nu räknar Voss med att blockchain-tekniken, om den visar sig fungera bra, implementeras på bred front.
— Vi tror att 2015 var ett år av uppvaknande för många kapital- och finansmarknadsaktörer. 2016 blir istället ett år där vi börjar se lösningar komma ut på marknaden utanför "labb-miljön". Och i slutet av året ska förhoppningsvis Nasdaq och andra kunna dra lite slutsatser kring vad som funkade och om det dök upp något som vi inte förväntade oss, säger han och tillägger att tekniken på sikt kan ersätta traditionella databaser.
Voss tror att bank- och finansaktörer har ett stort intresse för blockchain Orsak: branschen är pressad på kostnads- och kapitalsidan till följd av regulatoriska förändringarna
— Kostnaderna har ökat ganska kraftigt för att bedriva finans- och kapitalverksamhet sedan förra finanskrisen 2008. Dessutom har vi globalt sett flera ekonomier som inte går på högvarv.
Sätter även fintech-utmanarna press?
— Ja, inom vissa segment konkurrerar framgångsrikt utmanare med de etablerade aktörerna. Men inte lika mycket inom områden som har mer omfattande regleringar. Där krävs det mycket kunskap och resurser utöver själva tekniken.
På vilket sätt?
— För exempelvis börs- och clearingverksamheter krävs det många anställda som arbetar specifikt med regelefterlevnad (compliance). Men inom de områden som är mer lättillgängliga, exempelvis betalningsområdet, ser vi fler utmanare som konkurrerar med etablerade aktörer.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.