Realtid

Blandade kommentarer om Swedbanks nye vd 

Många kommenterar Jens Henriksson som ny Swedbank-vd: Martin Guri, Joakim Bornold, Joacim Olsson, Frida Bratt, Lars Söderfjell.
Många kommenterar Jens Henriksson som ny Swedbank-vd: Martin Guri, Joakim Bornold, Joacim Olsson, Frida Bratt, Lars Söderfjell.
Olof Swahnberg
Uppdaterad: 29 aug. 2019Publicerad: 29 aug. 2019

Det är blandade synpunkter om Swedbanks nye vd Jens Henriksson när Realtid frågar branschkännare vad de tycker om utnämningen, allt från bra kandidat till att valet är svårt att förstå. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Swedbank meddelade på onsdagskvällen att Folksams vd Jens Henriksson blir bankens nye vd, efter att den tidigare vd:n Birgitte Bonnesen i mars ersattes av tillförordnade Anders Karlsson.

Nordea ser både positiva och förvånande aspekter, enligt en skriftlig kommentar av bankens analytiker:

“Även om vi tycker det är positivt med tydlighet kring vem som kommer leda banken, är vi något förvånade eftersom vi förväntade oss ett helt färskt namn som inte har någon koppling till debaclet med anklagelser om penningtvätt i den baltiska verksamheten”.

Martin Guri, aktiestrateg på Kepler Cheuvreux, tillhör de som ger positiva omdömen om utnämningen: 

– Det är bra att man funnit en lösning så att banken kan gå vidare. Jens är en bra kandidat med bred och lång erfarenhet från ekonomi och finans samt ledarskap av stor organisation. 

Även Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold säger att det var ett bra val, att Henriksson är kompetent, erfaren och kommer sannolikt kunna styra Swedbank genom de problem som uppstått utan att tappa fokus på affären. 

Bland de negativa rösterna finns Aktiespararnas vd Joacim Olsson: 

– Givet att Göran Persson är ordförande så hade jag hellre sett en vd med stor erfarenhet av att leda bankverksamhet. Det är ytterst tveksamt om två före detta politiker i ledningen är rätt mix för banken.

ANNONS

– Att Jens Henriksson som företrädare för en av de större ägarna har ett ansvar för såväl de brister som gjorde att banken drogs in i penningtvättshärvan och för att härvan hanterades bristfälligt, gör honom givetvis inte mer lämplig för uppdraget. Det hade varit bättre med en mer externt rekryterad bankman, säger Joacim Olsson.

Även Nordnets sparekonom Frida Bratt lutar åt det negativa omdömet och säger att även om Jens Henriksson är en kompetent person med gedigen erfarenhet, så förvånar valet henne. 

– Jens Henriksson har i egenskap av storägare, och medlem i valberedningen, ett medansvar för vad som skett inom banken. Folksam uttryckte in i det längsta sitt stöd för dåvarande vd och ordförande, säger Frida Bratt som tillägger: 

– Nu ska Jens Henriksson städa ut det som Folksam ju indirekt var en del av. Det blir en rejäl uppförsbacke för att återställa förtroendet. Jag tycker att det hade varit bättre med en extern vd som kommer helt utifrån, utan kopplingar till det som hänt.

Lars Söderfjell, portföljförvaltare på Ålandsbanken, ger en mer neutral bedömning:

– Lågoddsare, har nämnts ofta i förhandsspekulationerna. Ingen bankir, utan snarare en politiskt, regulatoriskt kompetent person med bakgrund i makroekonomi. 

– Det är bra att Swedbank löser vd-frågan, men jag har svårt att se att utnämningen kommer att ge några större effekter på aktiekursen. Frågan är ju inte vem man utnämner utan vart personen ifråga kommer att leda banken, säger Lars Söderfjell. 

Jens Henriksson säger själv vid en pressträff på torsdagen att han lockades av tre saker: att det är svårt, “ett krisläge” där det handlar om att återfå förtroendet. Den andra aspekten han nämner är att det är ett viktigt jobb, inklusive för bankens kunder, aktieägare och medarbetare samt att banken är systemviktig i fyra länder. 

ANNONS

Kombinationen av att jobbet är svårt och viktigt gör att det blir roligt, säger Jens Henriksson:

– Den här kombinationen viktigt, svårt och roligt är det som lockar mig med det här jobbet.

Swedbanks aktiekurs sjunker på torsdagsförmiddagen med 0,7 procent samtidigt som storbolagsindexet OMXS30 stiger med 0,7 procent. 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Olof Swahnberg
Olof Swahnberg
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]