Realtid
Realtid.se
Uppdaterad: 01 nov. 2005Publicerad: 01 nov. 2005

… finansmannen som donerat 500 miljoner kronor till Vetenskapsakademin för Östersjöforskning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Högrisk-Carlson” har tidigare jämförts med George Soros, spekulerat vilt i valutor, tömt den svenska valutareserven, varit uträknad men ändå lyckats komma på fötter igen.

Björn Carlson är född 1935 och var tillsammans med Bo Lehander storklippare på 80-talet. Sin bana som fondguru inledde han inom S-E-Bank-koncernen på 70-talet. 1974 till 1989 var han vd för S-E-Bankens dotterbolag Aktiv Placering. I mitten av 1980-talet utsågs han i Veckans Affärer som den som bäst förstår sig på den svenska aktiemarknaden. Den blygsamme Björn Carlson kommenterade då utmärkelsen:

– Jag vill inte ensam ta åt mig äran. Arbetet på Aktiv Placering är ett team-work, sa han till VA.

Ett år senare, 1986, bildades Scandinavia Fund av S-E-Banken och den amerikanska banken Bear, Stearns & Co. Tanken var att ge den amerikanska marknaden möjlighet att placera i skandinaviska aktier. Björn Carlson blev vd för Scandinavia Fund och Aktiv Placerings dotterbolag Skandifond Fiduciary var fondens placeringsrådgivare.

Efter introduktionen på New York-börsen sjönk kursen och den norsk-svenske finansmannen Alexander Vik köpte på sig så stor del aktier att han slutligen tog över ordförandeposten i bolaget. Samtidigt avgick Björn Carlson.

1989 grundade Björn Carlson Luxonen. Företagsidén var att tjäna pengar på räntearbitrage och till en början gick affärerna bra. Men efter att ha försökt sig på fastighetsklipp i början på 90-talet vände succén till katastrof. Aktien sjönk som en sten när fastighetsmarknaden kollapsade. Björn Carlson var dock inte den som förlorade pengarna utan det gjorde bolagets gäldenär SEB. Förlusten rörde sig i miljardklassen. Luxonen rekonstruerades 1995 och drivs i dag som ett holdingbolag. Björn Carlson fick efter detta benämningen ”högrisk-Carlson”.

1990 grundade Björn Carlson även Carlson Investment Manegement, där det mer kända namnet Carlsons Fonder ingick, Bolaget såldes 1999 till Skandia Kapitalförvaltning. Själv uppges Björn Carlson fått ut 500 miljoner kronor på affären. I dag ägs hela kapitalförvaltningen, inklusive Carlsons Fonder, av Den Norske Bank.

1992 när den svenska räntan steg till 500 procent och kapitalet flydde landet bidrog Björn Carlsons Luxonen till att tömma en tiondel av den svenska valutareserven då den köpte utländsk valuta på termin för 15 miljarder kronor.

ANNONS

2003 grundade Björn Carlson tillsammans med sin gamle vapendragare Bo Lehander Nordic Focus Fond, en hedgefond med säte på Irland men som förvaltas från Stockholm. Fonden startade med 800 miljoner kronor.

Björn Carlsons senaste projekt handlar om att rädda Östersjön undan algblomning, oljeutsläpp och klimatförändringar. Men hjälp av 500 miljoner kronor från Björn Carlsons egna fickor ska en stiftelse sättas upp i samarbete mellan Carlson, Vetenskapsakademin och Världsnaturfonden.

”Pengarna ska satsas på nyskapande forskningsprojekt och experiment, att skapa givande nätverk mellan forskare med olika expertkunskaper och dialog med beslutsfattare runt Östersjön” skriver Vetenskapsakademin på sin hemsida.

Petter Brunnberg

[email protected]

Emilie Westholm

[email protected]

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS