Realtid

Bildt om Danielsson: Partiarbetare

administrator
administrator
Uppdaterad: 08 okt. 2007Publicerad: 08 okt. 2007

Ambassadör Lars Danielsson vill i en debattartikel ge kungen sparken från utrikesnämnden. Statsministern och utrikesministern är irriterade och undrar om tanken är förankrad inom s-toppen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Trading Direkt

Nasdaq lanserar nytt index för att spåra börsnoteringar

24 jan. 2025

– Jag ser honom som en socialdemokratisk partiarbetare. Hans åsikt delas inte av alla socialdemokrater. Det finns många socialdemokrater som uppskattar kungen, sade utrikesminister Carl Bildt, när han på måndagen lämnade slottet och mötet med just utrikesnämnden.

Och statsminister Fredrik Reinfeldt vill veta om Danielsson talar för partiledningen.

– Han får nog förvänta sig att det kommer att ställas frågor om avsändaren, eftersom det är en UD-anställd person som framför åsikter som inte är UD:s. Det är inte heller regeringens hållning och frågan är, är det socialdemokraternas hållning, undrar statsministern.

– Det väcker ju den direkta frågan, om det är ett sätt för socialdemokraterna att framföra synpunkter på författningen och statschefens roll eller om det inte är samordnat inom socialdemokratin, konstaterar Reinfeldt.

Timmarna innan hade Göran Perssons tidigare statssekreterare UD-ambassadören Lars Danielsson på Dagens Nyheters debattsida ifrågasatt hela nämnden och dess arbete och framför allt kungens ordförandeskap.

Han vill avskaffa utrikesnämnden och skriver att den ”bidrar till en onödig mystifiering av utrikespolitiken”. Danielsson, som förgäves sökt ett antal ambassadörsposter inom UD, vill ersätta nämnden med partiledaröverläggningar och regelbundna samråd i utrikesutskottet och EU-nämnden. För kungens del räcker det enligt Danielsson med information från utrikesministern.

Utrikesnämnden och kungens roll där är en grundlagsfråga. Partierna i den dåvarande grundlagsutredningen enades 1970 i den så kallade Torekovskompromissen om att kungen skulle mista i stort sett allt politiskt inflytande.

Kvar åt statschefen blev rollen som ordförande i utrikesnämnden, där partiledarna sitter. Ledamöterna har tystnadsplikt och protokollen är sekretessbelagda i årtionden. Det finns inga regler om hur ofta sammanträdena ska hållas.

ANNONS

Lars Danielssons debattinlägg har, enligt Carl Bildt, inget att tillföra.

– Jag tror att nämnden är en värdefull institution som ger stabilitet och tyngd åt hanteringen av utrikes- och säkerhetspolitiken. Sen får en del socialdemokrater tycka illa om kungen och hans roll, men det får de ägna sig åt privat, säger utrikesministern.

Trots att det råder förbud mot att tala om utrikesnämndens möten brukar i alla fall ledamöterna berätta om vilka ämnen som tagits upp. Så också på måndagen. Då informerades kungen framför allt om Sveriges kommande FN-insatser i Darfour-provinsen i Sudan och i grannlandet Tchad.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS