UPPDATERAD: Chefsåklagare Martin Tidén vid Ekobrottsmyndigheten är fåordig om hur han ska gå vidare efter den friande domen i HQ-rättegången. Däremot sågar han samtalsklimatet och den "perspektivförskjutning mellan åklagaren Martin Tidén och personen".
"Bedömde att det inte behövdes ytterligare expertis"
Mest läst i kategorin
EBM:s chefsåklagare Martin Tidén kommer med ett beslut om tre veckor om huruvida han ska överklaga tingsrättens friande dom i HQ-åtalet.
Det uppger han på dagens presskonferens på Ekobrottsmyndighetens högkvarter inför en samlad journalistkår.
Idag friades de fem åtalade på samtliga punkter. Om domen är ett fiasko för honom och EBM vill han inte kommentera vidare i nuläget eftersom han inte hunnit ta del av domen i sin helhet.
Tidén fick många frågor under den drygt 20 minuter långa presskonferensen men många förblev obesvarade just av anledningen att han inte läst igenom hela domen.
– Jag vill inte spekulera vidare i det eftersom jag inte läst domen i sin helhet och det skulle jag vilja göra, var ett svar som upprepades ett antal gånger.
Däremot uppger han att han väntade sig en fällande dom efter att ha bedömt bevisningen på objektiva grunder.
– Det som skulle kunna få mig att inte överklaga är om jag inte kan se framför mig en fällande dom i hovrätten, säger han.
Under rättsprocessen valde chefsåklagaren att inte ta in redovisningsexperter, vilket försvaret gjorde istället och Tidéns beslut ifrågasattes.
– Jag gjorde bedömningen att det inte behövdes ytterligare expertis i ärendet. Det gjorde inte Finansinspektionen heller. När jag väckte åtalet bedömde jag att det skulle bli en fällande dom, säger han.
Avslutningsvis kritiserade Martin Tidén det samtalsklimat som rådde under processen och den "perspektivförskjutning mellan åklagaren Martin Tidén och personen".
– Parterna behöver inte hålla med varandra men man kan ifrågasätta om vi ska ha den typen av samtalsklimat. Då ser jag att färre åklagare kommer jobba med den här typen av mål för att trycket på personen blir för stort, säger han.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.