Realtid

Avtalet klart: 50 miljoner till Trustbuddys långivare

admin
admin
Uppdaterad: 04 juli 2016Publicerad: 04 juli 2016

Lars-Henrik Andersson.
Foto: Lindahl

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I oktober förra året kraschade p2p-bolaget Trustbuddy. Lindahl-advokaten Lars-Henrik Andersson utsågs till konkursförvaltare och lyckades säkra 30 miljoner i boet.

Därefter tog han löpande in ytterligare 22 miljoner. Bland annat genom att sälja Trustbuddys plattform till fintech-bolaget Northmill för 10 miljoner.

Nyligen slöt han även ett avtal med grupptalan i Norge som företräder de 3.200 personer som lånade ut pengar genom Trustbuddys sajt och som nu försöker få tillbaka sina pengar.

Avtalet innebär att de 52 miljoner som Lars-Henrik Andersson säkrat i konkursboet tillfaller sammanslutningen som nu ska fördela summan till långivarna. Och de första summorna ska redan vara utbetalade, enligt förvaltaren.

Driver in fodringarna

Inkassobolaget Alectum i Göteborg, som grupptalan upphandlat, ska efter sommer börja driva in de utestående fodringarna från de mellan 50.000-60.000 låntagarna med hemvist i Norden, Storbritannien, Polen och Spanien.

Fodringarnas värde uppgår totalt till cirka 280 miljoner kronor. Den norska gruppen ombildades i maj till ett bolag för att underlätta administrationen i samband med inkasseringen av pengarna.

Som Realtid.se berättade på måndagen har Lars-Henrik Andersson nu även färdigställt sin förvaltarberättelse som redogör för de oegentligheter som ledde fram till företagets kollaps. Därmed är hans uppdrag som förvaltare i stort sett avslutat.

ANNONS

– De stora delarna är nu slutförda, men vi kommer nu att gå djupare in i förvaltarberättelsen och se om det finns något som föranledar en åtgärd från oss. Det finns dock inget som uppenbart i dagsläget som pekar på det. Men vi måste undersöka huruvida vi ska väcka talan mot någon inom ramen för skadeståndsanalysen, säger Lars-Henrik Andersson till Realtid.se.

Civilmålsprocess inte uteslutet

Det kan blir aktuellt om han, i egenskap av konkursförvaltare, finner att Trustbuddy lidit skada av konkursen.

– Det är i så fall en civilmålsprocess vi blir inblandade i. Vi kommer inte att vara involverade i några eventuella brottsmålsprocesser, utan det driver i så fall Ekobrottsyndigheten. Och vill långivarna väcka talan så får de göra det på egen, förklarar han.

I oktober förra året polisanmäldes tre, i dagsläget icke namngivna, personer i den gamla ledningen. Ekobrottsmyndigheten är i färd med att ta fram beslutsunderlag och åklagaren räknar med att kunna fatta beslut om åtal ska väckas eller inte under i höst.

– Det är en stor och kompakt utredning. Förhör har hållits och man har också genomfört en it-teknisk undersökning av underliggande databas, sade Katinka Wall, pressansvarig på Ekobrottsmyndigheten till Realtid.se i maj.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS