UPPDATERAD. Risken för att fler Rysslandsfonder stängs är hög varför Nordnet nu väljer att köpstoppa dem. Det säger Nordnets sparekonom Frida Bratt till Realtid.
Även Nordnet köpstoppar Rysslandsfonder – fler fonder riskerar stänga
Mest läst i kategorin
Nordnet köpstoppar Rysslandsfonder. Under måndagen aviserar Carnegie stängningen av Carnegie Rysslandsfond som en följd av Moskvabörsens beslut om att stängas för utländska investerare. Moskvabörsens beslut innebär att Carnegie inte kan sälja ryska aktier, och därmed inte heller handla med andelar i Carnegie Rysslandsfond. Med hänsyn till att fler Rysslandsfonder kan komma att stängas har nu Nordnet valt att köpstoppa Rysslandsfonder.
– Att fler fonder kan behöva stänga för handel beror på svårigheter att beräkna värdet på fonden i en extremt volatil marknad. Alla fonder har en skyldighet att behandla alla fondandelsägare likvärdigt, och för att kunna göra det behöver man kunna ställa korrekt NAV-kurs. Om värdet på fondens innehav är oklart kan då fonden behöva stänga till skydd för andelsägarna, enligt likabehandlingsprincipen, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, till Realtid.
– För att skydda spararna i en situation där risken för att Rysslandsfonderna behöver stänga för handel är hög har vi fattat beslut om att köpstoppa Rysslandsfonder.
De Rysslandsfonder som köpstoppar hos Nordnet är Nordnet Rysslandsfonder men även andra fonder med mer än 30 procents exponering mot Ryssland.
– Det är ett 40-tal fonder som berörs, på nordisk basis. Det handlar om ett köpstopp hos Nordnet, det vill säga har fondbolaget självt ännu inte stängt fonden så kan fondandelsägare fortfarande sälja.
Sammanlagt berörs 3 300 sparare hos Nordnet av köpstoppet för Rysslandsfonderna. Då även Östeuropafonder berörs av situationen berörs ytterligare sparare hos Nordnet. Hur många det kan handla om ber Nordnets Frida Bratt om att få återkomma om.
– Att det är så få som berörs handlar om att Rysslandsfonder inte är en särskilt populär fondtyp, säger Frida Bratt.
Även hos Carnegie och Avanza är handeln i ryska fonder och aktier i dagsläget relativt liten. Hos Avanza har 0,65 procent av totala antalet kunder respektive 1,1 procent av bankens rena fondkunder andelar i Rysslandsfonder.
Sparekonomens uppmärksamhet riktas nu till när det kan bli aktuellt för Moskvabörsen att öppna igen och med vilka konsekvenser.
–Min spekulation är att Moskvabörsen kommer kan stängas helt men det är bara spekulation från min sida, säger Frida Bratt.
Tidigare under måndagen stoppade Pensionsmyndigheten möjligheten till köp av Rysslandsfonder på premiepensionens fondtorg.
Under söndagen fattade även Avanza beslut om att köstoppa tio renodlade Rysslandsfonder på sin plattform för att ska skydda sparare från den volatila ryska marknaden.
– Osäkerheten på den ryska marknaden är mycket stor och likaså risken för ytterligare sanktioner. Den totala risken för investeringar i Ryssland just nu är i det närmaste oöverblickbar. Eftersom likvider från köporders hade riskerat att bli låsta hos fondbolagen är det mest ansvarsfulla att köpstoppa Rysslandsfonder, säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, till Realtid.
– När vi nu köpstoppar kan man fortfarande sälja men i och med att Ryssland förbjudit utländska investerare att sälja sina innehav i ryska aktier kan fonderna inte likvidera sina positioner och det finns en rejäl risk att fler förvaltare ska behöva stänga fonder.
Realtid_UNHCR.jpg
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.