Realtid

”Avanza har arbetat med fintech i 20 år”

Sven Hagströmer Foto: Andreas von Gegerfelt
Sven Hagströmer Foto: Andreas von Gegerfelt
Sara Johansson
Uppdaterad: 24 apr. 2019Publicerad: 24 apr. 2019

Investmentbolaget Creades har på kort tid förvärvat två bolag. Bakom den starka kassan finns försäljningen av Acne Studios som gav 372 miljoner kronor. ”Det har varit en kanonaffär”, säger grundaren Sven Hagströmer till Realtid och ger sin förklaring till uppköpsstrategin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sven Hagströmer fyllde 75 år i vintras men har inga planer på att dra ned på tempot – inte förrän ”mina barn börjar kasta konstiga blickar mot mig”.

Han har handlat i aktier sedan han var tolv år gammal och fortfarande är detta det bästa han vet.

Sven Hagströmers investmentbolag Creades har haft en spikrak resa uppåt sedan delningen av Öresund och  ”skilsmässan” från parhästen Mats Qviberg i slutet av 2011.

Idag verkar parterna ha försonats och trivas med att ratta var sitt investmentbolag.
– Min relation till Mats är att vi talas vid någon gång per år. Tonen är hjärtlig om nu någon undrar.
– Uppdelningen tror jag vi bägge är mycket nöjda med. Tror att våra övriga aktieägare tycker det också, säger Sven Hagströmer.

Hittills i år har Creades redan aviserat två förvärv. Industrikoncernen Teqnion där Creades totala investering motsvarar 7,7 procent av kapitalet och rösterna, samt IT-konsultbolaget CAG Group, där Creades investering motsvarande 7,6 procent av kapitalet och rösterna. Båda bolagen är noterade på First North.

– Vi tycker att det är väldigt bra människor kring Teqnion. De har ett fint record och är bra hela vägen.

– När det gäller CAG Group startade ju Creades Acando och var med och startade Eworks. Nu är vi tillbaka i det spåret igen. Det är samma sak där, de som tittade på företaget gillade bolaget väldigt mycket och vi vet att vårt gäng på det området kan sin sak.

Sven Hagströmer pekar även på att Creades har fått fler och fler onoterade bolag och att det därför är bra att få in några noterade bolag för en bra balans i portföljen. Taket är 30 procent onoterade bolag. Enligt senaste kvartalsrapporten bestod 65 procent av noterade tillgångar och 28 procent av onoterade tillgångar. Då fanns dock Acne Studios fortfarande med i beräkningarna.

ANNONS

Under fjolåret genomförde Creades en del avyttringar från portföljen. Bland avyttringarna som aviserades fanns just Acne Studios, ett av de onoterade aktieinnehaven i portföljen som även är ett av de större innehaven i portföljen. Transaktionen väntas stänga när som helst och för Creades innebär försäljningen en likvid om 372 miljoner kronor.

– Vi väntar på pengar vilken dag som helst från Acne. De är onoterade och det är väldigt mycket pengar, nästan 10 procent av vår substans. Det är den andra pusselbiten till dessa affärer, att vi har en mycket högre likviditet, förklarar Sven Hagströmer med hänvisning till årets köprunda.

Creades hade Acne Studios i sin portfölj under tolv år. Sven Hagströmer berättar att han var på Nicklas Storåkers bröllop där han träffade Mikael Schiller, Acnes ordförande och ägare. Vid den tiden gjorde Acne Studios endast jeans.

– Jag tänkte ”vi tar risken så ni kan gå från jeans till hela kollektioner. Ni har gjort jeans så jäkla bra och ni har ett starkt grepp om marknaden”. 

Sven Hagströmer berättar att Acne Studios är ett bolag där Creades inte har behövt vara aktiva i verksamheten mer än med en medlem i styrelsen och på det finansiella planet. Bolaget har nu allt mer expanderat utomlands och då har Creades inget tillföra, menar Hagströmer. 

– När kineserna kom in så tyckte vi att det var ett bra sätt att växla ägare. Grundarna ville behålla sin del så att de hade kontroll över bolaget. Då tyckte vi att vi kunde sälja och verkligen tacka för en mycket bra resa!

Köpare är IDG Capital, ett globalt investmentbolag med stor erfarenhet av investeringar på den kinesiska marknaden och IT Group, en av Asiens ledande aktörer inom retail- och lyxsegmentet och som är noterad på Hongkongbörsen.

Var ni nöjda efter affären?
– Ja, vi var jättenöjda. Det har varit en kanonaffär. Vi pratar ju egentligen aldrig exit när vi köper något. Hur kul är det? Du går och gifter dig och står vid altaret och pratar om en kommande skilsmässa. Det är halvkul. Vi köper bolagen för att vi gillar dem. Vi är med så länge vi tycker att vi är till nytta för dem och de tycker att vi gör nytta. Svårare än så är det inte.

ANNONS

Avanza utgör den största delen av Creades portfölj. Det märks tydligt att bolaget ligger Sven Hagströmer varmt om hjärtat. Han skapade nätbanken för 20 år sedan. Sven Hagströmer är största ägare i Avanza och äger 15,4 miljoner aktier i nätbanken, motsvarande 10,2 procent av kapital och röster och Creades äger drygt 10 procent av aktierna. 

– Vi  lanserar hela tiden nya produkter som tas emot positivt av marknaden. Det vi saknar nu är betalningar och lönekonton. Nu sitter de briljantaste hjärnorna i hela världen och funderar hur vi ska ordna betalningar på ett bra sätt. Klarna var ju vi ägare i till tills för något år sedan. Vi var med från början. Men det var samma sak där. Vi sålde Klarna när det blev ett mycket mer internationellt bolag. Då hade inte vi något att tillföra, säger Sven Hagströmer.

Han uppger att Avanza har avstått från lönekonton och betalningar eftersom man än så länge inte har funnit någon bra lösning. Avanza har istället investerat i bolåneutmanaren Stabelo och äger 30 procent av bolaget.

– Detta är lanserat och snart är vi uppe i 10 miljarder i utlåning och det har inte gått ett år ännu.

När storbankerna nu satsar allt mer på fintech, är inte detta ett hot mot Avanza?
– Vi har ju hållit på med fintech under 20 år. Ena dagen är det blockchain och då ska alla hålla på med det. Fintech – bankerna är väl inget annat än fintech egentligen? Där har storbankerna varit duktiga på två saker, Bank-id och Swish. 

– Förra veckan sänkte Swedbank sitt courtage till 0 kronor för handel under 100 000 kronor. Vi har haft det på handel upp till 50 000 under fem år, så grattis och välkomna in i gänget. Det är inte bara priset. Vi ska inte vara billigast på varje enskild produkt, men tittar man på hela produktutbudet har vi lägst kostnad, om man tittar på hela paletten av tjänster. 

– Dessutom är priset bara en, men viktig, variabel. Vi vill ju sälja en Porsche för priset av en Volkswagen.

I Avanza finns flera utländska ägare, bland annat Baillie Gifford & Co, HMI Capital LLC, Columbia Threadneedle och Fidelity Investments (FMR). Sven Hagströmer berättar att han frågat de utländska ägarna om varför de valt att investera i Avanza och inte i konkurrenten Nordnet, då den banken var billigare. Svaret var att investerarna gillade Avanzas inställning till risk.

ANNONS

– Här i Sverige finns bara Avanza på börsen och inget som liknar Avanza. Collector och de här andra bolagen är ju blanco-utlåning och annat. Där har ju jag varit med tillräckligt länge för att se faran i detta när helvetet fryser.

Efter drygt 50 års yrkesverksamhet har Sven Hagströmer tagit ett steg närmare en lugnare tillvaro. Han har valt att vara ledig från Creades-kontoret varje fredag och därmed få en långhelg. Men med det sagt har han ändå inte tagit helt och hållet ledigt på helgerna utan har ”en massa hyss för sig vid sidan av”. Han är bland annat engagerad i politikeventet Järvaveckan och jämställdhetsstiftelsen Allbright som nyligen även startat i Tyskland och gjort en ”kanonsuccé”.

– Jag tycker att det är väldigt roligt att arbeta, säger 75-åringen.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]