Realtid

Avanza förbi Folksam – nu störst på livförsäkringar

Rikard Josefsson, Avanza
Rikard Josefsson, vd Avanza. Foto: TT
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 01 sep. 2021Publicerad: 01 sep. 2021

Nästan hälften av de inbetalda premierna andra kvartalet när det gäller livförsäkringar gick till Avanza, Folksam, Alecta och Skandia. Störst andel av de inbetalda premierna gick till Avanza.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För Avanza är det ett rejält avancemang, från dygt 10 procent motsvarande period förra året till 13 procent i år. För Folksams del har andelen minskat från drygt 13 procent förra året till 11 procent i år. Skandia har tappat från 11 procent till 9 procent. Det visar en färsk rapport för andra kvartalet från Svensk Försäkring.

Rikard Josefson är utöver att vara vd för Avanza även styrelseordförande för Försäkringsaktiebolaget Avanza Pension.

Vad är förklaringen till er framgång?
– Gynnsamt börsläge, låga avgifter, bra användarupplevelse och grymma medarbetare, det är inte svårare än, säger Rikard Josefson till Realtid.

Vad händer härnäst?
– Vi är inte nöjda med vad vi leverar, vi vill fortsätta göra hela vårt erbjudande ännu bättre med fokus på användarupplevelsen.

Fredrik Ekblom.

Nordnet har precis branschkollegan Avanza tagit ett rejält framåt, från drygt 4 procent till 6 procent. 

– En stor del av vår premietillväxt återfinns i vår kapitalförsäkringsaffär, där såväl privat- som företagsägd kapitalförsäkring attraherat både nytt sparande i existerande avtal och nya kunder. Under perioden har vi bland annat vidareutvecklat vårt erbjudande avseende placering i onoterade värdepapper inom kapitalförsäkring samtidigt som vårt aktielåneprogram fortsatt att skapa mervärde till de av våra kunder som investerar i aktier, säger Fredrik Ekblom, vd på Nordnet Pensionsförsäkring.

Vad mer har utvecklats?
– Vi har sett en fortsatt tillväxt i vår tjänstepensionsaffär, inom vilken vi det senaste året bland annat lanserat ett helt nytt digitalt koncept för att öppna konto. Vi har också vidareutvecklat vår flytträttsprocess i syfte att skapa förbättrad kundupplevelse genom en enklare och mer effektiv process, något som bidragit till en ökad tillväxt i antalet flyttuppdrag till Nordnet.

ANNONS

Vad kan bli bättre?
– Här vill jag peka på behovet av en branschgemensam utveckling kring en mer digitaliserad och automatiserad flyttprocess och då även lyfta fram behovet av en branschgemensam ”flytthubb” likt den man upprättat i Norge i samband med lanseringen av den nya EPK-produkten,  säger Fredrik Ekblom.

 

Diagrammet visar andelar av inbetalda premier till konkurrensutsatta försäkringar de senaste fyra kvartalen (rosa staplar) samt för motsvarande årsperioder ett respektive två år tidigare (gula respektive blå staplar). I inbetalda premier ingår inte uppräknade fribrev och inflyttat försäkringskapital. Skadeförsäkring inom livförsäkrings- och tjänstepensionsföretagen ingår inte. 
Källa: Svensk Försäkring.

Av de knappt 315 miljarder kronor som betalades in i premier till konkurrensutsatta pensions- och livförsäkringar under de senaste fyra kvartalen så avser majoriteten – 306 miljarder kronor – ett livförsäkringssparande i form av tjänstepensionsförsäkringar, privata kapital- försäkringar och privata pensionsförsäkringar. De resterande drygt 8 miljarderna är inbetalningar till bland annat premiebefrielseförsäkringar, gruppliv- försäkringar och sjukförsäkringar.

Sparande i tjänstepension utgör mer än hälften (54 procent) av det konkurrensutsatta livförsäkringssparandet, varav knappt hälften (48 procent) betalas in via valcentraler. Knappt 46 procent av livförsäkringssparandet utgörs av privat sparande i privata kapitalförsäkringar och privata pensionsförsäkringar.

Rapporten visar också att sparandet i tjänstepensionsförsäkringar har ökat trendmässigt över en längre tid. Det privata livförsäkringssparandet varierar mer, men har även det ökat kraftigt i ett längre perspektiv.

Livförsäkringssparande kan ske i traditionell försäkring, fondförsäkring eller depåförsäkring. Under de fyra senaste kvartalen placerades 31 procent i traditionell försäkring, 45 procent i depåförsäkring och 24 procent i fondförsäkring.

Nästan hälften av sparandet i tjänstepensionsförsäkringar skedde som traditionell försäkring, medan majoriteten (80 procent) av det privata liv- försäkringssparandet skedde som depåförsäkring.

ANNONS

Sedan mitten av 2000-talet är det möjligt att i vissa försäkringsavtal inom tjänstepensionsförsäkring och övrig livförsäkring flytta hela eller delar av det sparade försäkringskapitalet till ett annat försäkringsföretag. Under de senaste fyra kvartalen flyttades knappt 47 miljarder kronor av försäkringskapitalet.

Jämfört med motsvarande period föregående år har det inflyttade kapitalet minskat med knappt 1 procent (0,2 miljarder kronor). Flyttarna av tjänstepensionsförsäkring via valcentraler har minskat med 14 procent (2,3 miljarder kronor), medan flyttarna av tjänstepensionsförsäkring utanför valcentraler har ökat med 11 procent (2,8 miljarder kronor). Flyttarna av det privata livförsäkringssparandet, som omfattar privata kapitalförsäkringar och privata pensionsförsäkringar, har minskat med 20 procent (709 miljoner kronor).

Totalt sett har flyttarna ökat krafigt de senaste tio åren. Sedan motsvarande kvartal 2012 har det årliga inflyttade försäkringskapitalet ökat från drygt 18 till knappt 47 miljarder kronor. Av denna ökning står flyttarna av tjänstepensionskapital utanför valcentraler för 83 procent.

Vid slutet av 2020 bestod försäkringsbranschen i Sverige av 325 företag, varav 285 var svenska företag och 40 var utlandsägda filialer som är verksamma i Sverige. Av de svenska företagen så var 37 livförsäkringsföretag, ett tjänstepensionsföretag, 193 skadeförsäkringsföretag och 54 understödsföreningar.

Tillsammans sysselsätter försäkringsföretagen omkring 22 000 personer i Sverige.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]