Realtid

Arnhult: "Det finns mer börsmaterial i M2"

"Rutger Arnhult är en skicklig entreprenör med djup kunskap om branschen", säger Lannnebo i en kommentar. Foto: Pressfoto
Annelie Östlund
Uppdaterad: 22 sep. 2020Publicerad: 22 sep. 2020

När fastighetskungen Rutger Arnhult tar Wästbygg till börsen är det tredje bolaget han är med och noterar. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under fjärde kvartalet i år noteras bygg- och entreprenadkoncernen Wästbygg Gruppen på Stockholmsbörsen om planerna går i lås. Största ägare med 85 procent av aktierna är investmentbolaget M2 Holding med fastighetsmagnaten Rutger Arnhult i spetsen.

– Wästbygg är ett fantastiskt fint och välskött bolag som kommer bli det mest intressanta alternativet bland börsens entreprenadbolag, säger Rutger Arnhult till Realtid.

Wästbygg blir – lite beroende på hur man räknar – det tredje bolaget i ordningen som Arnhult tar till börsen.

Första gången det begav sig var 2006 då Din Bostad noterades. Rutger Arnhult, fastighetsinvesteraren Erik Selin och Arnhults tidigare parhäst Johan Thorell apporterade alla fastighetsbestånd.

Året efter Din Bostads notering tog Arnhult sitt bolag Corem till börsen via ett omvänt förvärv. I samband med noteringen köpte Corem ett 20-tal av Balders industri- och logistikfastigheter.

Din Bostad köpte Erik Selins bolag Balder ut från börsen två år senare. Men Corem har haft en framgångsrik börsresa och Arnhults 42-procentiga innehav värderas nu till 3,3 miljarder. Det gör Corem till Arnhults tredje största innehav efter fastighetsbolagen Sagax och Castellum.

Du äger Wästbygg via ditt privata investmentbolag M2. Finns det mer i M2 som kan nå börsen så småningom?
– Det finns sannolikt en del, men de får vi återkomma till.

Vid årsskiftet förvärvade M2 samtliga aktier i systerkoncernen Arnia – även det ägt av Rutger Arnhult – vilket innebar att värdet på fastighetsportföljen växte med 2,6 miljarder till 5,2 miljarder. Beståndet består huvudsakligen av bostäder samt handels- och kontorsfastigheter i Stockholm, Gävle, Jönköping och Växjö.

ANNONS

Kan det bli tal om börsnotering av M2 efter sammanslagningen med Arnia?
– Nej, det kommer aldrig att ske. Det är helt enkelt ointressant.

Under 2019 rumsterade M2 om en del i portföljen genom att sälja 50 fastigheter belägna i olika delar av landet till Ilija Batjlans bolag SBB för 1,3 miljarder kronor. Samma år, men även under våren 2020, ökade bolaget istället på i Castellum. Från årsskiftet till och med idag har Arnhults ägande ökat från 10,95 procent till 14,22 procent.

Till Realtid säger han att han passade på när corona-krisen pressade aktiekursen.

– För vår del blev det ett bra tillfälle att öka på ägandet i Castellum.

Men även Corem och Klövern – som utgör Arnhults tredje och fjärde största innehav – backade rejält under krisen och aktiekurserna har ännu inte hittat tillbaka till gamla nivåer. Sedan årsskiftet har Corem och Klövern backat 27 respektive 30 procent på börsen.

Men det finns ett skäl till att Arnhult inte utnyttjat krisen till att öka i ovan nämnda bolag, säger han.

– Det som händer om jag ökar i Corem och Klövern är att budplikten i respektive bolag utlöses, med allt vad det skulle innebära. M2 skulle ha musklerna att finansiera ett så kallat budpliktsbud på exempelvis Corem, men det skulle vara komplicerat, tidskrävande och resultera i väldigt lite. Sannolikt skulle inte många sälja. Så det har vi avstått ifrån, säger Arnhult och fortsätter:

– Vi gillar att Castellum siktar på att bli en nordisk aktör. Bolaget har redan idag ett hyggligt bestånd i Köpenhamn samt ett litet fotfäste i Helsingfors. Klövern har i sin tur 8 procent av sin portfölj i Köpenhamn och ytterligare 8 procent i New York. Sagax växer samtidigt i bland annat i Frankrike, Holland och Spanien.  Vi gillar att vår portfölj breddas och blir mer internationell.

ANNONS

Rutger Arnhults börsportfölj har pendlat rejält i värde under året. I slutet på april var han som ”fattigast” med en börsportfölj som värderades till knappt 15 miljarder. Sedan dess har värdet återhämtat sig och passerade nyligen 20 miljarder, vilket är snäppet mindre (2 miljarder) än vid årsskiftet.

Fastighetsbolagens börskurser har åkt berg- och dalbana under året. Hur påfrestande har det varit?
– För min egen del är det inte de kortsiktiga kursrörelserna som är intressanta utan vi lägger vårt fokus på att driva den underliggande verksamheten på det vi bedömer är bästa sätt.

Under andra kvartalet frös obligationsmarknaden till på grund av corona-krisen. Nu säger experter att bankerna blivit mer positiva till utlåning och att obligationsmarknaderna har tinat upp. Har du samma upplevelse?
– Det du nämner om bank och obligationsmarknad stämmer väldigt bra. Att räntorna också ser ut att förbli låga är givetvis fördelaktigt för fastighetssektorn som helhet, säger Rutger Arnhult.

Som redan nämnts är Wästbygg det tredje bolaget i ordningen som Arnhult tar till börsen – beroende på hur man räknar. För han har nämligen också haft ett finger – eller några fingrar – med i spelet när företag som Lensway, Agora, Footway och Odd Molly noterades.

I Odd Molly äger Rutger Arnhult knappt 12,2 procent av aktierna via M2-gruppen. Största ägare är en annan fastighetsinvesterare – Ilija Batljan med 45,5 av bolaget.

Modebolaget har på sistone ådragit sig uppmärksamhet genom förvärv av en rad fastigheter. Först köptes en fastighet i Skåne. I mitten på augusti förvärvade bolaget fyra logistik- och lagerfastigheter i Småland. Tio dagar senare blev det två till i Västra Götaland. 

Ska det bli ett fastighetsbolag av modebolaget?
– Odd Molly har idag två ben att stå på vilket inte kan vara fel. Fastighetsdelen ger bolaget stabila intäktsflöden och intressanta tillväxtmöjligheter i fastigheter som av olika skäl inte passar övriga konkurrenters strategier. Det kommer säkert att kunna hända mycket spännande i det bolaget framöver, spår Rutger Arnhult.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS