Apple och Google har plockat bort 330 appar inriktade på högspekulativ så kallad binär optionstrading från App Store respektive Google Play. Besluten att plocka bort tradingapparna togs efter att australiensiska finansinspektionen dragit i nödbromsen.
Apple och Google har plockat bort över 300 tradingappar
Mest läst i kategorin
Det är Australian Securities and Investments Commission (Asic) som sedan i mars i år granskat över 330 appar som utvecklats för binär optionshandel, och vars tradingfunktionalitet drivs av företag som saknat tillstånd för att bedriva den sortens verksamhet och tjänster, meddelar Asic i ett pressmeddelande på tisdagen.
Asic kritiserar också hur apparna marknadsförts, där påståenden som kopplats till den binära tradingen och dess möjligheter att generera vinst och avkastning för spekulanterna varit kraftigt överdrivna, samtidigt som riskerna för de som satsat pengar underskattas eller döljs helt.
Till exempel saknade 80 procent av apparna helt någon form av varning för vilka risker som är förknippade med optionstradingen.
Binär optionstrading handlar om att via appen eller liknande programvara satsa pengar på hur kursen i ett enskilt tillgångsslag, till exempel en aktie eller en valuta, utvecklas i närtid. Apparna presenterar ofta olika former av köp- och säljsignaler i realtid, samtidigt som den kommande kursutvecklingen i närtid förutspås och ska därmed locka användarna och investerarna att satsa pengar i binära optioner.
Handel med binära optioner fungerar på följande grundläggande sätt.
Spekulanten/investeraren väljer den underliggande tillgång som denne vill handla med. Underliggande tillgång kan vara valutor, råvaror, index eller enskilda aktier. Spekulanten väljer därefter en tidsram för sin option, och hur mycket pengar som ska satsas. Insatsen är investerarens risk. Till sist väljer spekulanten om denne tror att kursen kommer att gå upp eller gå ner.
Har spekulanten rätt så vinner denne ett förutbestämt belopp. Har spekulanten fel så förlorar denne sin insats. Vid handel med binära optioner går det inte att förlora mer än sin insats.
“Asic kontaktade Apple and Google angående apparna som var föremål för den här granskningen. Vi ser med tillfredsställelse på hur snabbt båda företagen agerade och tog bort apparna som pekats ut av Asic från respektive app-butik. Vi noterar också att Apple nyligen ändrat sina riktlinjer så att de klargör att appar som möjliggör binär optionstrading inte längre kommer tillåtas i deras app-butik”, skriver Asic i pressmeddelandet och fortsätter:
“Asic vill också påminna investerare om att de företag som tillhandahåller binära optioner kontrollerar prissättningen på dessa produkter. Efter att granskat några av de användarkommentarer som tillägnats apparna framstår det som att några investerare tjänat pengar i apparnas demoläge, men förlorade pengar när de flyttat över till det skarpa handelssystemet.”
– Det är på sin plats att påminna investerare att de ska förhålla sig skeptiska och inte falla för locktonerna i aggressiv marknadsföring eller försäljning. Investerare behöver också säkerställa att företagen som erbjuder finansiella tjänster, oavsett på vilket sätt dessa tjänster erbjuds, har vederbörliga tillstånd för att bedriva den sortens tjänster, säger Asic-chefen Cathie Armour i pressmeddelandet.
Hon bifogar också en avslutande varning till hugade spekulanter.
– När tekniken erbjuder möjligheter att dölja vem som står bakom och kontrollerar en produkt, har vaksamhet hos köparna aldrigt varit så viktig som nu. Om något ser för bra ut för att vara sant, är det sannolikt också så.
I svenska finansinspektionens rapport "Konsumentskyddet på finansmarknaden", publicerad i maj i år, varnar inspektionen privatpersoner för att handla med binära optioner. "Ett annat exempel är binära optioner; en sorts spekulativa och riskabla produkter med mycket kort tidshorisont som FI anser är olämpliga för de flesta konsumenter", skriver rapportförfattarna.
Fotnot: Tilläggas bör att binära optioner också handlas och prissätts av seriösa aktörer med tillstånd att bedriva finansiella verksamheter, och där handeln sker under kontrollerade former. Till exempel ser sådan optionshandel på Stockholmsbörsen, och den står under tillsyn av den svenska finansinspektionen.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.