Realtid

AP7 sänker risken

Ingrid Albinsson på sjunde AP-fonden poängterar ett flertal gånger att investeringsstrategin är "väldigt långsiktig".
Ingrid Albinsson på sjunde AP-fonden poängterar ett flertal gånger att investeringsstrategin är "väldigt långsiktig".
admin
admin
Uppdaterad: 15 feb. 2019Publicerad: 15 feb. 2019

Många marknader är fullvärderade. Därför har AP7 Såfa dragit ned risken, säger fondens vice vd Ingrid Albinsson.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Premepensionssystemets soffliggarfond AP7 Såfa är inte bara Sveriges största fond, den hör också till de som avkastat bäst. Fonden har runt 4 miljoner sparare och cirka 500 miljarder i kapital, varav 460 miljarder ligger i aktiefonden och resterande cirka 40 miljarder i räntefonden.

På fem år har fonden gått upp med 105 procent, sedan fondens start 2010 är uppgången 210 procent. Det kan jämföras med snittet för andra fonder i premiepensionssystemet som avkastat ungefär hälften, drygt 50 respektive drygt 90 procent. I år är fonden upp nästan 10 procent efter ett svagt 2018.

Totalt har AP7 just nu en lägre risk än tidigare som en anpassning till läget på marknaden.

– Många marknader är ganska fullvärderade och just nu har vi lite lägre risk, men vi är  fortfarande väldigt långsiktiga i våra investeringar, säger Ingrid Albinsson, vice vd och chef för kapitalförvaltningen på AP7.

Fondens historiskt höga avkastning kan förklaras dels av en allmänt positivt utveckling på aktiemarknaderna, dels av fondens strukturerade förvaltningsprocess.

Merparten av aktiefondens tillgångar, cirka 80 procent, ligger i globala aktier med en viktfördelning som följer MSCI:s globala index. Det innebär placeringar i cirka 3 000 bolag  där det största innehaven är företagen med högst börsvärde, för tillfället är det största Apple följt av Microsoft och Amazon, som tillsammans motsvarar knappt 5 procent av portföljen.

– Här kan vi också genom derivat utnyttja hävstång för att öka riskexponering mot globala aktier, säger Ingrid Albinsson.

Resterande 20 procent av fonden är placerat i det som fonden kallar ”diversifiering”, en metod för att sänka risknivån utan att det ska påverka avkastningen negativt. Det inkluderar bland annat placeringar i onoterade bolag och småbolag, även här med ett globalt investeringsperspetiv.

ANNONS

– Vi placerar också en lite högre andel i emerging markets, jämfört med deras vikt i index. Det är marknader som över tid kan förväntas växa och leverera vinster, säger Ingrid Albinsson.

Ytterligare ett sätt att diversifiera och sänka risken är fondens placeringar i faktorpremier, där man med akademiskt beprövade metoder systematiskt letar efter aktier med specifika egenskaper, till exempel värdeaktier med låga p/e-tal eller låg volatilitet.

– Investeringarna sker utifrån en systematisk bearbetning av en stor mängd data och med mindre av subjektivitet än klassisk fundamental aktieanalys. Placeringar sker i kvalitetsbolag och de har en tendens att prestera relativt sett bättre när marknaden går ner.

För närvarande ligger cirka fem procent av fondens investeringar i faktorpremier. Beslutet att investera i faktorpremier togs 2016 och målet är att 10 procent av fonden tillgångar ska ligga här.

Fondens hävstång är enligt senast tillgängliga siffra 14,5 procent, att jämföra med ett normalläge på 25 procent och för ett par års sedan då hävstången var uppe i 50 procent. Totalt sett är fondens risknivå 1,1 gånger MSCI globala index, vilket är i den nedre delen av intevallet på målsatta 0,9 till 1,6 gånger MSCI ACWI.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]