Fjärde AP-fondens vd Mats Andersson avgår. Orsaken uppges vara behandlingen av Rikshem efter KPMG:s kritiska granskning.
AP4:s vd lämnar – kopplas till Rikshemskandalen
Mest läst i kategorin
Efter 10 år som vd lämnar Mats Andersson nu Fjärde AP-fonden (AP4). Han uppger själv att han kvarstannar tills en ersättare har hittats.
– Det har varit en ynnest att under de senaste tio åren, tillsammans med alla duktiga och hängivna medarbetare, få lyfta Fjärde AP-fonden till en position med bästa avkastningen och största kapitalet bland AP-fonderna. Tidpunktionen känns därför naturlig att lämna över stafettpinnen till någon annan, säger han i ett pressmeddelande.
Enligt källor till Dagens Industri beror avgången på hanteringen av Rikshem, som nyligen kritiserades hårt i en granskning av revisionsbolaget KPMG. Andersson och AP4 valde till skillnad från medägaren AMF att stötta Rikshems ledning efter granskningsrapporten och enligt DI har Andersson haft en nära vänskap med ledningen.
Mats Andersson dementerar dock för SvD Näringsliv att turerna kring Rikshem skulle ligga bakom avhoppet.
Medieuppgifterna kommenteras dock inte i pressmeddelandet från AP4. Däremot uppger Andersson att han fått ett erbjudande från Laszlo Szombatfalvy om " att arbeta mer aktivt med hans stiftelse Global Challenges Foundation".
Realtid.se intervjuade Mats Andersson efter KPMG levererat sin kritik, bland annnat om representationen i bolaget. I samband med det antydde han, som kommentar på ett rykte, att AP4 planerade att bli helägare i Rikshem.
– Det kan jag inte kommentera. Men du är säkert smart nog att lista ut ungefär vart vi är på väg, sade han till Realtid.se.
Hållbarhetsfrågor har varit viktiga för AP4 under Mats Anderssons tid som vd. Till skillnad från AMF ville AP4 dock inte byta ut Rikshems vd efter kritiken. Mats Andersson uppgav i intervjun med Realtid.se att han inte såg någon konflikt mellan det och hållbarhetsstrategin.
– Jag tror att man gör fel i de flesta företag, inklusive Rikshem, med jämna mellanrum och att det är sådana som har kommit fram nu. Tittar man på beloppen det handlar om tror jag att det viktiga är att det kommer fram. Sedan får man rätta till det. Det handlar inte om några stora belopp, sade han.
– Därmed ska man inte ursäkta dåliga regler eller dålig regelefterlevnad. Det är ett ansvar som vilar på styrelse och ledning, men jag är helt säker på att man kan ta tag i de bitarna ganska fort.
Andersson påpekade att Rikshem bidrar positivt till hållbarhetsarbete på många sätt och att han räknar med att problemen i bolaget ska åtgärdas.
– Rikshem passar väl in i Fjärde AP-fondens arbete med hållbarhet. De renoveringar Rikshem gör innebär att klimatpåverkan minskar. Genom att arbeta med trä vid nyproduktion kan vi ta ytterligare steg för att driva hållbarhet och klimatfrågan. Vi är övertygade att de brister som utredningen visar på kommer att åtgärdas med hög prioritet. Rikshem är ett bra sätt att ta hand om våra utmaningar som långsiktig engagerad ägare.