En ny rapport från EY visar att svenska bolag genomförde betydligt fler transaktioner under tredje kvartalet 2016 jämfört med motsvarande period under förra året. Detta trots geopolitisk oro och osäkerhetsfaktorer på de finansiella marknaderna.
Antalet företagsaffärer ökar
I rapporten Corporate Transaction Trends kartlägger revisions- och rådgivningsföretaget EY varje kvartal förvärv och försäljningar bland Sveriges största företag.
Rapporten visar att det under tredje kvartalet i år slutfördes 47 transaktioner, varav 39 förvärv och åtta avyttringar. Detta är en minskning med 15 procent jämfört med ett starkt andra kvartal under vilket 55 transaktioner ägde rum. Detta beror på att det under det tredje kvartalet 2016 skedde färre antal avyttringar, men antalet förvärv var oförändrat.
Nedgången i aktivitet jämfört med andra kvartalet 2016 är i linje med det generalla säsongsmönstret.
Tredje kvartalet visar dock på en klar ökning jämfört med det tredje kvartalet 2015 då 36 transaktioner avslutades.
– De senaste månadernas händelser med först Brexit och sedan det amerikanska presidentvalet, har naturligtvis ökat nervositeten på de finansiella marknaderna. Men detta innebär inte en drastisk inbromsning av de svenska storföretagens transaktionsaktiviteter, åtminstone inte på kort sikt, säger Pär-Ola Hansson, ansvarig för EY Transaction Advisory Services i Europa, i ett pressmeddelande.
Sett till de senaste tolv månaderna (LTM) ligger nu antalet genomförda transaktioner på 194, vilket motsvarar en uppgång på 6 procent jämfört med föregående kvartal. Detta innebär också avståndet minskar ytterligare till rekordnoteringen 2008/2009 då 206 affärer genomfördes.
– Vi bedömer att antalet stängda affärer för 2016 kommer att hamna på minst 180 stycken. Digitaliseringen och de oerhört snabba teknik- och energiskiftena vi ser nu innebär att svenska bolag positionerar sig genom strategiska förvärv och avyttringar. Detta, i kombination med en låg räntenivå och ett stort utbud av kapital, talar även för ett starkt 2017 för svenska företagsaffärer, säger Pär-Ola Hansson i pressmeddelandet.
Baserat på bolagsvärde blev Atlas Copcos förvärv av Oerlikon Leybold Vacuum och Nibes förvärv av Climate Control Group de största förvärven under årets tredje kvartal. Den största avyttringen utgjordes av Mylans förvärv av Meda följt av Trelleborgs försäljning av Vibracoustic.
Bygg- och tillverkningssektorn var den mest aktiva branschsektorn och stod för 51 procent av förvärven och 25 procent av avyttringarna.
Globalt sett genomfördes den största andelen av kvartalets förvärv (44 procent) i Norden, följt av Västeuropa (28 procent) och USA (18 procent). Den största andelen avyttringar genomfördes också i Norden (50 procent) och i Västeuropa (50 procent).