I en rapport Capgemini har släppt kan man läsa att de svenska dollarmiljonärerna blir allt fler, främst tack vare den fortsatt positiva utvecklingen på bostadsmarknaden och börsen.
Antalet dollarmiljonärer i Sverige ökar
Mest läst i kategorin
I Sverige har antalet dollarmiljonärer ökat från 116 000 personer år 2016, till 132 000 personer under 2017. De svenska dollarmiljonärernas samlade förmögenhet har ökat med 14 procent. Men oavsett den höga avkastningen är dollarmiljonärerna inte helt nöjda med sina finansiella rådgivare. Endast 55 procent av dollarmiljonärer globalt uppger att de har en bra relation på en personlig nivå, enligt den årliga rapport Capgemin har publicerat.
– Vi har fortsatt bra ekonomi och tillväxt i Sverige och det gör att vi fortsätter stadigt uppåt på världslistan. Börsen och fastighetsmarknaden är drivande faktorer som skapar fler svenska dollarmiljonärer, men även investeringar i icke-noterade innehav. I Sydamerika har den ekonomiska utvecklingen varit mer problematiskt och de utmaningarna återspeglas också i rapporten, där exempelvis Mexiko bytt plats med Sverige och tagit två steg neråt, säger Johan Bergström, ansvarig för finanssektorn på Capgemini Consulting, i ett pressmeddelande.
Samtidigt har BigTech-företag som Google och Apple nu på allvar tagit steget in på marknaden för finansiell rådgivning. De etablerade firmorna svarar på konkurrensen genom att investera i innovativ teknik, exempelvis artificiell intelligens.
– I Sverige är vi långt framme digitalt. Framförallt den yngre generationen av dollarmiljonärer vill ha tillgång till tjänsterna dygnet om, när som helst. Därför satsas det mycket på digitala tjänster, self-service och AI. Men det är många firmor som ännu inte är där, säger Johan Bergström.
De nya kryptovalutorna är ett annat tekniskt genombrott. Även om dessa inte utgör någon större del av dollarmiljonärernas investeringsportföljer i dagsläget så växer intresset, framförallt hos den yngre andelen dollarmiljonärer. I åldersgruppen under 40 år lägger 71,1 procent stor vikt vid att få information om kryptovalutor från sina finansiella rådgivare, jämfört med endast 13 procent av miljonärerna i åldern 60-plus.
– Det pratas mycket om kryptovalutor, både om potentialen för investeringsavkastning och som värdelagring. Det är fortfarande ett relativt nytt och volatilt globalt fenomen, men vi tror de är här för att stanna, säger Johan Bergström.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.